Dar din DAR se face Rai !

dar din darCu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Sâmbătă, 8 august 2015, începând cu orele 11:00, în Sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Școlar al Județului Hunedoara, a avut loc Conferința de lansare a proiectului „DAR – Dăruiește, Ajută, Respectă”.

Implicarea Bisericii Ortodoxe Române în viața comunității, cerută și așteptată atât de credincioșii ei dar și de societatea civilă laică, dobândește prin asocierea cu reprezentanții în teritoriu ai Ministerului Educației și Cercetării Științifice o nouă valență. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, Biserica Ortodoxă Română, are posibilitatea de a demonstra și prin proiectele europene pe care le accesează, realitatea că, dincolo de toate prejudecățile, este o instituție animată și la curent cu cerințele și realitățile societății românești și europene.

Episcopia Ortodoxă Română a Devei și Hunedoarei în calitate de beneficiar și Inspectoratul Școlar al Județului Hunedoara în calitate de partener, vă anunță debutul proiectului „DAR – Dăruiește, Ajută, Respectă”. Proiectul cofinanţat de Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 2 “Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenţie 2.2 „Prevenirea părăsirii școlii” în cadrul contractului de finanțare nr. POSDRU/188/2.2/S/155547 este rodul parteneriatului dinte Biserică și Școală, cele două instituții care constituie fundamentul educației și devenirii unui neam.

Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea cu 200 a numărului de persoane menținute și reintegrate în educația obligatorie prin elaborarea și aplicarea de metode și instrumente specifice educației remediale de tip ”A doua șansă” la nivelul comunității locale precum și prevenirea și combaterea abandonului școlar și reintegrarea socială a 800 de copii aflați în dificultate, cu vârste între 5 și 16 ani.

„Este un proiect oportun dar și necesar care aduce beneficii multiple, atât la nivelul grupui țintă cât și la nivelul unităților de învățământ, familiilor elevilor din grupul țintă, dar și comunităților locale. Am deplină încredere în echipa de implementare a proiectului și în echipa de management a proiectului și sunt convinsă că va exista o colaborare foarte bună între toți factorii implicați astfel încât toate obiectivele din cadrul proiectului să fie realizate cu succes”, a declarat prof. Maria Ștefănie inspector şcolar general, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara

„Școala a inventat-o Biserica, deci momentul la care noi ne referim astăzi, reprezintă o îmbinare a ceea ce ar trebui să fie educația, sau ceea ce este este educația raportată la religie. Din cele mai vechi timpuri Școala a pornit lângă Biserică, sau din cadrul Bisericii, ulterior ducându-și drumul mai departe. Din punctul meu de vedere, acest demers pe care-l faceți dumneavoastră astăzi, este aducător de progres, este aducător de incluziune socială, aducător de recuperare a unor valori, fapt pentru care vă felicit și vă doresc succes și cu viitoarele proiecte pe care le veți avea”, a declarat, la rândul său, Fabius-Tiberiu Kiszely, subprefectul județului Hunedoara

„Procesul educațional este apanajul în aceiași măsură al instituției școlare dar și al Bisericii. Așa cum frumos ân conferința de lansare domnul subprefect a menționat, fiul își regăsește tatăl, Școala regăsește Biserica din care a pornit pentru ca, împreună, să-și dea mâna pentru împlinirea acetui proiect. 300 de copii vor face activități școlare non-formale sportive, 280 de copii vor fi încadrați în programul „Școală după Școală”, 120 de copii din mediul rural vor fi încadrați în activitatea „Împreună”, toți aceștia și ceilalți de la „A doua șansă” fiind beneficiarii proiectului „DAR – Dăruiește, Ajută, Respectă”, spune Pr. Ghidarcea Marius-Costel, managerul proiectului.

Pr. Mircea Marius MIHULEŢ

reclama makita