Nedeia de pe muntele Tulişa, între adevărata tradiţie şi confiscarea politică

tulisa1Nedeia de pe muntele Tulișa este probabil unul dintre cele mai îndrăgite evenimente din viața comunității locale din orașul Uricani, dar și unul dintre cele care a dat naștere patimilor, culminând cu nefirești implicații politice. Așa s-a întâmplat și în acest an, când liberalii din Uricani au încercat să tragă pe spuza lor acest eveniment, spre nemulțumirea multor cetățeni onești și, mai ales, a celor care au dat viață acestei sărbători.

Cu toate că liberalii vor să atribuie atât contrucția monumentului de pe Tulișa, cât și paternitatea nedeii de Sf. Ilie înaintașilor acestui partid, lucrurile stau, în realitate, cu totul și cu totul altfel. Pentru a restabili adevărul istoric, trebuie să spunem, din capul locului, că nici nedeia de pe muntele Tulișa și nici monumentul ridicat pe locul cruntelor bătălii din Marele Război, nu au absolut nimic
de-a face nici cu fruntașul liberal Gheorghe Tătărăscu și nici cu Partidul Național Liberal. De altfel, apreciatul scriitor uricănean Gheorghe Niculescu arată că problema a fost tranșată cât se poate de evident în cartea colonelului Ioan Aldescu despre istoria Armatei Române în Valea Jiului, lucrare în care se specifică faptul că ofițerul Gheorghe Tătărăscu nu a călcat niciodată în orașul Uricani și nici în munții care înconjoară această localitate.

Evenimentul de pe muntele Tulișa are, în realitate, o istorie mult mai recentă. Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu își amintește și acum că, la propunerea unor cetățeni ai orașului (Nicolae Stoi, Corneluț Todea, Gheorghe Dănesc ș.a.), în perioada primului său mandat de primar, a susținut demersurile pentru organizarea unui eveniment de comemorare a eroilor căzuți în luptele de pe muntele Tulișa.
“S-a convenit atunci ca evenimentul să fie organizat într-o zi de sărbătoare creștină, după datina străbună a momârlanilor. Așa am ales ca nedeia de pe muntele Tulișa să o ținem de Sfântul Ilie. Nicidecum, nu am avut în vedere ca această dată să răspundă vreunui eveniment din viața PNL. De altfel, chiar  domnul Stoi, la vremea respectivă membru al PNL, nu a dorit ca acest eveniment să aibă conotații politice ”, spune Buhăescu.

Nici construcția monumentului de pe muntele Tulișa nu are vreo implicație politică și, cu atât mai puțin, una liberală. Primarul
Uricaniului sune că pentru construcția acestui monument au fost alocați bani de la bugetul local al orașului Uricani. “Este adevărat că ne-a ajutat la turnarea soclului și domnul Daniel Surulescu, pe atunci director general la Compania Huilei, dar nici pe departe nu putem vorbi despre PNL ca despre inițiator sau finanțator. Nici măcar vechea cruce de lemn, ridicată de momârlanii din Câmpu lui Neag nu a avut vreo conotație libeală”, explică Buhăescu. Primarul orașului Uricani este de părere că noii liberali din acest oraș încearcă de fapt să confiște un eveniment public de suflet al comunității locale, fapt în măsură să contrarieze foarte mulți oameni.

Dănuț Buhăescu apreciază că “tocmai pentru că această nedeie este a întregii comunități am decis anul acesta ca partea ce ține de ceremonialul religios și depunerea de coroane să fie făcut la monumentul din munte, în timp ce petrecerea câmpenească generată de Nedeia de pe muntele Tulișa să o facem în oraș, pentru a se bucura de eveniment cât mai mulți cetățeni a orașului Uricani, fie ei liberali sau nu.”