Primăria Petroşani mai face câţiva paşi înainte spre accesarea banilor europeni pentru investiţiile publice

tiberiu iacob ridziDupă vizita în Valea Jiului a ministrului Fondurilor Eurpene, în cadrul căreia au fost expuse oportunităţile de finanţare europeană pentru care se pot obţine bani de către autorităţile publice locale în anii următori, specialiştii din cadrul Primăriei municipiului Petroşani au trecut imediat la pasul următor, respectiv conturarea proiectelor pentru care municipalitatea poate aplica.

Zilele trecute, la Petroşani, s-a consumat o nouă eapă importantă în această direcţie, odată cu dezbaterea propunerilor de proiecte în prezenţa directorului organismului de gestionare regională a banilor europeni ( ADR VEST Timişoara).

Potrivit primarului municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, care a participat la acestă întâlnire, în cadrul dezbaterilor au fost lămurite o bună parte din aspectele ce ţin de implementarea programului european POR 2014-2020, principalul instrument de finanţare pe care-l au la dispoziţie în perioada următoare autorităţile administraţei locale. “Cred că fost o întâlnire de bun augur. În ceea ce ne priveşte, ne-am lămurit cu unele aspecte legate de finanţarea proiectelor din fondurile europene, au fost şi o serie de discuţii informare, s-a făcut o analiză a portofoliului de proiecte pe care noi le avem. Concluzia este că unele se află în stadiu de elaborare avansat şi pot fi depuse, altele încă nu. Cert este că, după această etapă, vom contura primele proiecte cu care vom aplica pentru atragerea de bani europeni la Petroşani”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Printre principalele investiţii pe care edilii de la Petroşani le au în vedere se numără anveloparea blocurilor de locuinţe, continuarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii rutiere şi pietonale din oraş şi reabilitarea lifturilor la blocurile care dispun de acestea.

În acest sens, în cadrul serviciului de specialitate al Primăriei municipiului Petroşani se lucrează intens la scrierea efectivă a proiectelor, urmând ca acestea să fie depuse, în timp util, la ADR Vest pentru aprobare şi deschiderea liniilor de finanţare. Primarul municipiului Petroşani şi echipa sa apreciază că, aşa cum s-a întmplat şi în exerciţiul financiar european 2007-2013, în care fondurile europene au reprezentat cea mai importantă sursă de dezvoltare locală, şi de această dată rolul banilor europeni poate fi unul definitoriu şi vizibil pentru continuarea modernizării Petroşaniului şi creşterea gradului de confort al locuitorilor.

În acest scop, şi cetăţenii municipiului Petroşani, instituţiile, organismele, organizaţiile din diversele domenii de activitate, toţi factorii interesaţi sunt invitaţi să participe la o dezbatere publică ce va avea loc în data de 18 august 2015 începând cu ora 14,00 în Sala de marmură a Primăriei municipiului Petroşani, în urma căreia va fi definitivat Planul Strategic de Dezvoltare a municipiului Petroşani pentru următorii 5 ani.