Nedeia Troiţei din Parâng între tradiţie, turism şi o nouă politică liberală

troita3Cine ar putea crede, în vremurile în care politica şi oamenii politici se află într-o criză majoră de credibilitate, că un eveniment purtând amprenta unui partid poate capacita interesul şi aprecierea unanimă a câtorva sute de oameni? Miracolul, dacă-l putem considera astfel,  s-a produs chiar la Petroşani, acolo unde organizaţiile liberale din Valea Jiului, mobilizate exemplar de coordonatorul Costel Avram, au decis să marcheze momentul creştin al Adormirii Maicii Domnului în cel mai autentic mod cu putinţă, printr-o nedeie momârlănească.

Pentru acest scop a fost aleasă deja tradiţionala nedeie a troiţei din Parâng, un eveniment care s-a născut în urmă cu mai bine de un deceniu, tot graţie unui fruntaş liberal al Văii Jiului – Daniel Surulescu, acesta fiind cel care a ctitorit, alături de alţi oameni inimoşi, troiţa din poiana Parângului, “ridicată de cei care iubesc Parângul, pentru toţi cei care au trăit iubind Parângul şi Valea Jiului”.

Peste o mie de oameni din toată Valea Jiului au răspuns invitaţiei adresate de liberali şi au urcat de Sfântă Mărie în Parâng, pentru a se bucura de praznicul Adormirii Maicii Domnului. Asta cu atât mai mult cu cât, în urma unei hotărâri de Consiliu local adoptată la Petroşani, cele două instalaţii de telescaun au funcţionat, sâmbătă, gratuit, pentru toţi cei care au dorit să urce la munte.

Pentru a-i primi aşa cum cere datina, liberalii s-au pregătit aşa cum se cuvine, cu bucate tradiţionale specifice mesei de nedeie la momârlani (varză cu tocană de berbece şi păsat), pregătite de momârlanii din satele petrilene. “Ne-am pregătit pentru o pomană specific momârlănească, aşa cum am învăţat din datina străbună a nedeilor noastre, pentru toţi cei care au venit sâmbătă la nedeia troiţei. Bucatele au fost pregătite după reţete tradiţionale şi oferite cu generozitate celor care au venit la acest eveniment, pentru a marca praznicul Adormirii Maicii Domnului, pentru a se bucura de spectacolul nedeii troiţei sau pur şi simplu pentru turiştii Parângului”, explică Doiniţa Maria Bălănesc, consilier local PNL la Petrila, unul dintre organizatori.

Această prezentare necesită JavaScript.

Aşa cum şade bine unei nedei momârlăneşti, nu au lipsit de la acest eveniment nici folclorul, cântecul şi jocul popular fiind nu doar un element de spectacol artistic, ci şi unul care a prins întreaga suflare a celor veniţi la munte pentru acest eveniment. Desigur, mobilizatoare în acest sens a fost prestaţia solistei Aida Busuioc şi a formaţiei de muzică populară a acesteia (care au încântat publicul), dar şi jocurile, strigăturile şi dansurile populare excepţionale ale momârlanilor de la Ansamblul Folcloric “Bujorii Muntelui” din Petrila. Aşa se face că nedeia din Parâng a îmbrăcat cu succes în acest an toate ingredientele unei nedei tradiţionale momârlăneşt, fiind nu doar prilej de distracţie pentru oamenii locurilor, ci şi un inedit dar necesar punct de atracţie pentru turiştii aflaţi în vacanţă la munte, în staţiune.

De cuvenita atenţie s-a bucurat şi ceremonia religioasă oficiată la părintele ortodox Gabriel Bulf care a amintit participanţilor semnificaţia creştină a sărbătorii Sfintei Maria, cea trecută la dreapta Tatălui Ceresc într-o zi de 15 august. Printre cei care s-au rugat, la această mare sărbătoare creştină, pentru sănătate, pentru viaţă lungă şi frumoasă dar şi pentru cei dragi şi pentru comunitatea din care fac parte, s-au numărat şi foarte mulţi oaspeţi de seamă ai organizatorilor. La nedeia troiţei din Parâng au fost prezenţi, la invitaţia lansată de Costel Avram, preşedintele organizaţiei PNL Hunedoara, deputatul Bogdan Radu Ţâmpău, deputatul liberal Carmen Hărău, preşedintele Consiliului judeţean Hunedoara – Adrian David, primarii liberali de la Călan (Filip Adrian Iovănesc), Baru Mare (Daniel Răducanu) sau Pui (Victor Stoica), dar şi reprezentantul comunităţii locale din municipiul Petroşani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi. Desigur, nu au lipsit de la acest eveniment fruntaşii liberalilor din Valea Jiului, de la preşedinţii organizaţiilor de la Petroşani (Dorina Niţă şi Valeriu Butulescu), Vulcan (Alina Cârstoiu), Lupeni (Constantin Brânduşe şi Cristian Roşu), Aninoasa (Adi Albescu) sau Uricani (Constantin Zaharia şi Ilie Pârvan), numeroşi consilieri locali, dar şi simplii membri sau simpatizanţi ai PNL.

Cu mulţumirea unui lucru bine făcut, Costel Avram prezintă astfel concluziile unui eveniment care va rămâne multă vreme în memoria participanţilor şi care, în mod cert, îşi va găsi binemeritatul loc în istoria liberalilor din Valea Jiului: “Cred că am reuşit, anul acesta, prin organizarea acestei frumoase nedei la troiţa din Parâng, să demonstrăm că încrederea oamenilor în clasa politică se redobândeşte nu doar în Primărie, la Parlament sau la televizor ci mai ales prin prezenţa în viaţa de zi cu zi a oamenilor, prin susţinerea acelor evenimente care sunt în măsură să atingă sufletele omenilor. Numărul mare de oameni care au fost prezenţi la această acţiune a PNL, felul în care au interacţionat cu politicienii prezenţi şi reacţiile la acest eveniment, denotă faptul că noi, liberalii din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara, suntem pe drumul cel bun în ceea ce priveşte reconstrucţia încrederii oamenilor în viaţa politică şi în politicienii corecţi şi dedicaţi.”

Pentru succesul acestui eveniment, Costel Avram transmite mulţumiri echipelor PNL de la Petrila şi Petroşani, care au dus greul muncii de organizare, dar şi celorlalte organizaţii liberale din Valea Jiului şi tuturor celor care au pus umărul la reuşita acestui eveniment. Mulţumiri se cuvin de asemenea administraţei locale de la Petroşani, Consiliului local şi primarului Tiberiu Iacob Ridzi, care au pus la dispoziţia oamenilor accesul gratuit pe instalaţiile de cablu la troiţa din Parâng. Aşa cum aceleaşi mulţumiri se îndreaptă spre artiştii care au dat tonul distracţiei la nedeie şi spre toţi cei care, într-un fel sau altul, au făcut posibil acest eveniment de succes. “Atunci când vrei cu adevărat să faci ceva pentru oamenii din comunitatea în care trăieşti şi căreia vrei să-i câştigi încrederea, Dumnezeu îţi ajută să reuşeşti. Eu cred că acest eveniment este încă un pas înainte în drumul pe care noi, cei care astăzi construim politica liberală în Valea Jiului, îl facem pentru a le demonstra oamenilor că rolul vieţii politice şi al oamenilor politici într-o comunitate trebuie să fie unul al încrederii reciproce şi al construcţiei unei vieţi mai bune pentru toţi cetăţenii”, mai arată Costel Avram.