Educaţie prin aventură, un proiect de succes finalizat la Straja

Grup DJST - Finantat de MInisterul Tineretului si Sportului prin DJST HunedoaraUn număr de 15 adolescenți din Valea Jiului au experimentat ce înseamnă educația prin aventură în stațiunea montană Straja și au participat la ateliere susținute de profesioniști din comunitatea locală.

Proiectul intitulat “Învață Outdoor” a avut loc în perioada 19 – 24 iulie și a fost finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, prin intermediul Fundației Noi Orizonturi și al Programului VIAȚA.

Adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, selectați din 10 școli și licee din Valea Jiului (Petroșani, Lupeni și Uricani), au avut astfel șansa să facă mai multe cursuri – de frânghii, escaladă, orientare turistică – și drumeții și să participe la jocuri și concursuri bazate pe principii și valori ale cetățeniei active. Special pentru ei au fost organizate cinci ateliere pe tematici profesionale și de antreprenoriat social și cinci prezentări pe tematica – Valori, meserii și personalități din Valea Jiului. Au fost alături de ei Baboș Cosmin, care le-a vorbit despre reciclarea slectivă și ingineria mediului; Emeric Chiuzan -despre cercetarea în domeniul exploziv; Gigi Panciu – despreprofesia de ranger montan; Laurențiu Petreanu – despre Clubul Alpin Valea Jiului și Felipe Silva – despre antrepenoriat social, folosind drept exemplu Sala de escaladă „Fără Limite” din Lupeni.

La finalul taberei, participanții au fost invitați să-și scrie impresiile despre experiența trăită, astfel încât informațiile noi să se sedimenteze mai bine.

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara este serviciu public deconcentrat al Ministerului Tineretului și Sportului și are ca obiect principal de activitate organizarea și desfășurarea activităților specifice în domeniul sportului și tineretului. Astfel, prin programele și evenimentele sale, DJST promovează și finanțează unele activități sau proiecte destinate sportivilor și tinerilor hunedoreni.

Fundaţia Noi Orizonturi promovează modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi a creat două inovative programe de educaţie nonformală pentru tineri: Programul VIAŢA (o tabără de educaţie prin aventură în staţiunile Straja și Tușnad) şi Programul IMPACT (o reţea naţională de Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri).

Pedagogia folosită de FNO în programele sale include serviciul în folosul comunităţii şi educaţia prin aventură. În 2006, Fundaţia Noi Orizonturi a primit diploma de excelenţă din partea Autorităţii Naţionale pentru Tineret, ca recunoaştere a meritelor Programului IMPACT, iar la Gala Premiilor în Educaţie 2010, a primit premiul doi la secţiunea „ONG-ul anului în domeniul educaţiei” pentru excelenţa programelor educaţionale dezvoltate.

Andrada SUCIU