Ce a rezolvat și, mai ales, ce nu a rezolvat dezbaterea publică de la Petroșani în chestiunea situației din minerit și energie în județul Hunedoara

DSC_0200Privită drept o oportunitate de discuți serioase, pe cât posibil constructive, legate de situația în care se află acum Complexul Energetic Hunedoara dar, mai ales, de perspectivele de viitor ale acestui agent economic de care depinde încă, într-o foarte mare măsură, soarta Văii Jiului, dezbaterea de la Petroșani nu a avut, din păcate, ecoul scontat de organizatori.

Așa se face că invitației lansate de către primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi i-au răspuns, în general, tot oamenii locurilor, interesați de identificarea unor soluții prin care CEH să poate avea un parcurs economic în deplină concordanță cu importanța sa socială și strategică. Acest deziderat pare acum, după răspunsurile pe care le-a oferit reprezentantul Ministrului Energiei, Aurelian Ghimpău (cel care ocupă în prezent și funcția de președinte al Consiliului de Administrație de la CEH), unul și mai instabil și incert.

 

DSC_0195Mai mult, există temeri serioase că semnalul de alarmă tras de primarii din Petroșani (Tiberiu Iacob Ridzi) și Deva (Petru Mărginean) în legătură cu furnizarea agentului termic în Deva și Valea Jiului, în iarna acestui an, se poate transforma într-o tristă realitate. “Nu vreau să mă gândesc ce probleme vom avea în această iarnă dacă termocentrala de la Paroșeni nu va putea furniza agent termic pentru abonații casnici și, mai ales, pentru unitățile de învățământ din Petroșani care nu beneficiază de o alternativă la sistemul de încălzire
centralizat”,
a declarat, îngrijorat, Tiberiu Iacob Ridzi. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, din analizele prezentate de
directorul general al CEH, Viorel Stancu, complexul are un deficit lunar de 40.000 de tone de huilă, producția minieră din Valea Jiului fiind mult sub necesarul consum al celor două termocentrale.

Pentru rezolvarea acestei situații există însă mai multe soluții. Una dintre ele ar fi constituirea unei rezerve de stat, inclusiv prin importul de cărbune, astfel încât termocentralele de la Mintia și Paroșeni să poată funcționa la capacitate în perioada de iarnă. Directorul termocenralei Paroșeni, Doru Vișan avertizează însă că ”dacă demersurile pentru constituirea rezervei de stat depășesc luna septembrie, s-ar putea ca această soluție să nu mai fie una viabilă.”

O altă soluție de întâpinare a acestei probleme ar fi aceea ca, până la sosirea frigului, cu stocurile și cu producția internă de cărbune existente, cele două termocentrale să funcționeze doar la capacitate minimă ori chiar să funcționeze alternativ. Nici această soluție nu este însă una fericită, dacă avem în vedere fie și faptul că, în această prioadă, CEH a reușit să vândă energie în piață la prețuri foarte bune, în condițiile în care producția de energie verde a cunoscut un regres semnificativ în această vară.

DSC_0181Dincolo de aceste sumbre perspective imediate, un serios semn de întrebare asupra diferențelor între intențiile declarate și cele reale ale
Guvernului față de CEH l-au ridicat răspunsurile oferite de Aurelian Ghimpău, trimisul Ministerului Energiei la dezbaterea de la Petroșani și atitudinea acestuia față de cei prezenți și față de situația care a generat această dezbatere. Între câteva ironii lansate unor demnitari locali și câteva răspunsuri în doi peri la problemele ridicate de reprezentanții comunității locale,  Aurelian Ghimpău a ”scăpat” informația potrivit căreia ”ultima tonă de huilă de la minele din Valea Jiului va fi scoasă la 31 decembrie 2018, după care, până în 2024, toate minele intră pe program de închidere.” Deși, ulterior a revenit asupra acestei afirmații, precizând că ”nimic nu este bătut în cuie”, președintele CA de la CEH nu a mai reușit să convingă pe nimeni. Domnia sa a reușit să irite și mai mult asistența după ce a răspuns, în doi peri, primarului din Vulcan care-i lansase o întrebare de bun simț: ”Noi, cei care trăim în Valea Jiului, ce vom face după ce se închid minele ?” Răspunsul lui Aurelian Ghimpău a fost: ”Nu mă întrebați pe mine. Eu am ales Bucureștiul. Sunt destule profesii la București.”

În ciuda întrebărilor pertinente lansate de reprezentanții autorităților locale, de la primarii din Petroșani (Tiberiu Iacob Ridzi), Deva (Petru Mărginean), Vulcan (Gheorghe Ile) sau Petrila (Ilie Păducel) la președintele CJ Hunedoara (Adrian David), sau de la liderii politici Costel Avram, Carmen Hărău, Valeriu Butulescu, Dorin Gligor și alții până la reprezentanții minerilor (Petre Nica) sau al pensionarilor mineri din Valea Jiului (Ion Hotopan), nici prezentul și nici perspectivele de viitor ale CEH nu și-au găsit un răspuns concludent în urma dezbaterii de la Petroșani. Mai rămâne acum de văzut dacă Primul Ministru Victor Ponta sau Președintele Klaus Iohannis vor găsi de cuviință că oamenii din Valea Jiului merită să știe adevărul pe marginea acestui subiect, prin răspunsul pe care primarii din Petroșani și Deva îl așteaptă la scrisoarea deschisă pe care au adresat-o celor doi lideri ai statului roman, scrisoare pe care o puteți citi și în această ediție a ziarului nostru.