Eurodeputatul Iuliu Winkler propune mai mulți bani europeni pentru soluționarea crizei refugiaților

RefugiatiUn răspuns european eficient la criza refugiaților necesită o majorare substanțială a sumelor alocate pentru acest scop în bugetul UE pentru anul 2016, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în deschiderea primei ședințe a Comisiei de Comerț Internațional (INTA) din sesiunea de toamnă a Parlamentului European (PE) care a debutat luni.

Pe agenda ședinței,  prezidată de Iuliu Winkler, vicepreședinte al INTA, s-a aflat votarea opiniei referitoare la bugetul pe 2016 pe care aceasta îl înaintează Comisiei de bugete (BUDG) a PE.

„Evenimentele din ultimele săptămâni ne arată clar că avem de-a face cu o criză fără precedent în ultimele decenii a refugiaților în UE, căreia noi, membrii PE, trebuie să-i dăm un răspuns concret. Unul dintre instrumentele care ne stau la dispoziție este bugetul UE pe 2016. (…) avem datoria să ne punem o întrebare: sunt sumele prevăzute în bugetul pentru 2016 suficiente pentru a da un răspuns european eficient problemei refugiaților sau nu cumva aceste sume ar trebui mărite?”, a spus deputatul european.

Winkler a atras atenția asupra faptului că proiectul de buget aflat în atenția INTA a fost întocmit cu 4 luni în urmă, moment în care nu s-au putut anticipa cu mare exactitate dimensiunile la care a ajuns această criză.

winkler„Bugetul pe 2016 finanțează agenda europeană pentru migrație, prevede finanțarea asistenței de urgență pentru statele membre cele mai expuse și asigură sume mărite pentru agenții europene cum ar fi FRONTEX și EASO – Biroul European de Sprijin pentru Azil. Proiectul de buget așa cum îl dezbatem noi astăzi a fost întocmit cu 4 luni în urmă, iar ultimele săptămâni au adus evoluții care, după părerea mea, justifică o majorare substanțială a banilor europeni destinați unui răspuns eficient la criza refugiaților”, a afirmat vicepreședintele INTA în dialogul pe care l-a avut cu deputatul european Reimer Böge (PPE, Germania), raportor în Comisia BUDG .

Potrivit lui Winkler, propunerea de buget al UE pentru 2016 a fost concepută cu un grad suficient de flexibilitate, existând rezerve de peste 2 miliarde de euro care pot fi redirecționate către cele mai importante priorități. În opinia sa, pe lângă investițiile necesare pentru Europa și prevăzute în Planul Juncker este crucială majorarea semnificativă a tuturor alocărilor care pot ajuta statele membre să facă față valului de refugiați. „Răspunsul la această criză trebuie să fie unul european pentru că singure statele membre nu pot să facă față crizei”, a mai spus Iuliu Winkler.

În luna mai, Comisia Europeană a propus pentru anul 2016 un buget al UE de 143,5 miliarde de euro. Conform calendarului, bugetul UE pentru 2016 ar urma să intre la vot în plenul PE în 28 octombrie.

Conform Comisiei, bugetul UE reacționează la evoluția situației din vecinătatea Europei și din alte părți ale lumii. Credite în valoare de 9,5 miliarde EUR (+ 28,5 %) sunt destinate să asigure capacitatea UE de a răspunde la crizele externe, precum cele din Ucraina și Siria, și de a acorda ajutor umanitar. Instrumentul european de vecinătate (IEV) și Instrumentul de cooperare pentru dezvoltare (ICD) vor fi majorate la 2,1 miliarde EUR (+ 34 %) și, respectiv, la 2,7 miliarde EUR (+ 27 %).

Potrivit Comisiei, proiectul de buget al UE prevede două sume pentru fiecare program care urmează să fie finanțat: angajamentele și plățile. „Angajamentele” se referă la finanțările care pot fi convenite prin contracte în cursul unui an dat, iar „plățile” desemnează sumele plătite în mod efectiv. În proiectul de buget pe 2016, angajamentele reprezintă 153,5 miliarde EUR (în scădere cu 5,3 % față de 2015), iar plățile însumează 143,5 miliarde EUR (în creștere cu 1,6 % față de 2015). Aceasta înseamnă că plățile se mențin la un nivel relativ stabil în termeni reali față de 2015. Plățile includ creditele necesare în vederea eliminării treptate a creanțelor scadente care s-au acumulat în perioada de programare bugetară anterioară, totalizând 24,7 miliarde EUR la sfârșitul exercițiului 2014. Bugetul UE reprezintă aproximativ 1 % din PIB-ul Uniunii Europene, dar are un impact semnificativ datorită efectului de multiplicare și accentului pe rezultate.