Sfatul medicilorpentru atenuarea efectelor caniculei

vara_caniculaSfârșitul lunii august și începutul toamnei ne aduc  temperaturi ridicate, care vin în județul Hunedoara însoțte de un cod galben de caniculă. Sceste temperaturi pot să determine efecte negative asupra populaţiei, mai ales pentru copii, vârstnicii şi persoanele cu dizabilităţi sau boli cronice.

Direcţia de Sănătate Publică a județului Hunedoara avertizează că ieşitul din casă la orele prânzului, când asfaltul frige şi aerul pare de nerespirat, este imprudenţă curată.   Medicii avertizează, de asemenea, că atunci când termometrele arată la umbră peste 34 de grade Celsius, trebuie să evităm pe cât posibil să ieşim afară. Pe strazile cu asfalt încins şi printre blocurile ce radiază caldura, chiar şi cel mai sănătos organism poate să cedeze. Fară o hidratare corespunzatoare, care să menţină temperatura corpului în jur de 37 grade Celsius, pot aparea crampele de caldură, insolaţie, epuizare sau şoc hipertermic.

Pentru a limita efectele  temperaturilor ridicate în locuinţe, ferestrele expuse la soare vor fi inchise, fiind trase jaluzelele sau draperii. Ferestrele vor ramâne închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă şi vor fi deschise seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

De asemenea, pentru a reduce temperatura din casă este bine ca lumina artificială să fie menţinută la intensitate scăzută şi utilizată pentru perioade mai scurte. In plus, orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie va fi închis.
Vestimentaţia în zilele cu temperaturi ridicate trebuie să fie lejeră şi amplă, din fibre naturale, de culori deschise. Pe cap vor fi purtate pălării sau şepci în culori deschise. O mare atenţie trebuie acordată copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi, oferindu-le periodic lichide, chiar dacă nu sunt solicitate.

Parinţii trebuie să evite să iasă cu copilul din casă în orele cu temperaturile ridicate, mai ales dacă este vorba despre bebeluş (0-12 luni). În cazul în care este necesară deplasarea, atunci copilul va fi îmbracat lejer, chiar dacă are până la 9 luni, iar capul va fi acoperit cu o pălărie de soare. Copilul trebuie lăsat dezvelit atunci cand doarme. În schimb, nu este recomandat scăldatul în apa rece deoarece diferenţele mari de temperatură pot să determine apariţia şocului. Este bine ca în zilele cu temperaturi ridicate să fie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).

Pe parcursul zilei vor fi făcute duşuri calduţe, apa fiind lăsată pe corp. In zilele cu temperaturi ridicate, consumul de lichide trebuie să depăşească doi litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) este interzis întrucât acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, va fi evitat consumul băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

În schimb, Direcţia de Sănătate Publică a jud.Hunedoara recomandă consum ridicat de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castarveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.