Adevarul despre prețul apei potabile și noua rundă de populism a senatorului Vochițoiu

robinet-apaTarifele pentru apa potabilă sunt modificate începând cu data de 1 septembrie, ca urmare a aplicării unei decizii luate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Valea Jiului”, forul de conducere al ASVJ. Potrivit directorului general al Apa Serv, Costel Avram, ajustarea tarifelor nu este un moft şi nici o necesitate pentru Apa Serv Valea Jiului care poate funcţiona foarte bine şi fără această creştere de tarife. Este însă o obligaţie impusă de Uniunea Europeană în contractul de finanţare a proiectului privind extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare, iar nerespectarea acestei obligaţii atrage după sine pierderea integrală a finanțării și obligativitatea returnării banilor europeni utilizați în implementarea acestui proiect.

Cine a decis noile tarife pentru apă ?

Din Asociația ADI Apa Valea Jiului fac parte reprezentanţii tuturor primăriilor din Valea Jiului. Luând în calcul posibilitatea ca, din cauza nerespectării angajamentelor asumate în ceea ce privește planul tarifar al serviciilor de apă și canalizare în fața organismelor internaționale de finanțare a proiectului de modernizare a rețelelor din Valea Jiului, autoritățile locale să fie obligate la returnaea banilor europeni (circa 40 de milioane de euro), acționarii din ADI Apa Valea Jiului au comunicat conducerii Apa Serv, prin adresa nr. 5/23.07.2015, noile tarife de operare pe care societatea trebuie să le aplice de la data de 1 septembrie. Acestea sunt de exact 4,22 lei pentru un metru cub de apă potabilă, respectiv 2,18 lei/mc pentru canalizare, tarife la care se adaugă cota legală de TVA. Potrivit datelor oficiale, din ADI fac parte următorii: Gheorghe Simion – Aninoasa, Ciprian Preda – Petrila (liderul UNPR Petrila, partid din care face parte şi senatorul Vochiţoiu !), Marinela Manea – Petroşani, Vasile Giurgiulescu – Vulcan, Gheorghe Mogoş – Lupeni, Adriana Buhăescu – Uricani şi Marius Muntean – reprezentantul Consiliului Judeţean Hunedoara.

Fie și pentru simplul fapt că un lider UNPR este memebru al acestei asociații, toate aceste aspecte ar fi trebuit să-i fie cunoscute şi parlamentarului Haralambie Vochițoiu. Ca să nu mai vorbim de faptul că firmele controlate de acesta lucrează în mod frecvent cu fonduri europene și, tocmai de aceea, prevederile legale generate de acest lucru ar trebui să-i fie dacă nu familiale, măcar foarte bine cunoscute. Așa cum, în calitate de reprezentant al arcului politic guvernamental, senatorul Vochițoiu ar trebui să cunoască și să susțină deciziile emise de Ministerul Fondurilor Europene.

Numai că senatorul Haralambie Vochiţoiu se face că plouă şi pune mai presus interesele personale în această chestiune, pe care o abordează fix aşa cum îi convine, în condiţiile în care are deja un război în derulare cu directorul ApaServ, Costel Avram. Astfel, prin intermediul unei adrese oficială al cărui destinatar este Preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David, Vochiţoiu solicită demiterea de urgență a directorului SC Apa Serv acuzînd „acţiunile nesăbuite ale conducerii SC ApaServ Valea Jiului SA, reprezentată prin numitul Avram Costel, de majorare, a doua oară în acest an, a tarifelor la apă potabilă şi apă uzată”. Vochiţoiu mai scrie în demersul său adresat conducerii CJH că, în mod cert, majorările nu se vor opri aici şi susţine că „acoperirea pierderilor se poate masca doar prin majorarea preţurilor”, atunci când nu este numită „o echipă profesionistă la conducerea unei societăţi”. În plus, senatorul mai vorbeşte și despre o decizie luată de ADI Apa Valea Jiului prin 2010, dar nu suflă niciun cuvinţel despre ultimele decizii şi nici despre obligaţiile impuse în contractul de finanţare al Uniunii Europene, dovedind din nou un populism ieftin în războiul său personal cu Costel Avram.

În opinia directorului general al Apa Sev, acțiunea întreprinsă de Vochițoiu nu este alceva decât o încercare de punctaj politic din care liderul UNPR speră că, așa cum a făcut de atâtea și atâtea ori, să mai scoată câteva voturi mințind, cu bună știință, cetățenii din Valea Jiului. Avram consideră că Vochițoiu încearcă să abată atenţia de la cei care au aprobat majorarea tarifelor la apă potabilă şi canalizare în Valea Jiului aruncând responsabilitatea în curtea ApaServ, care nu este decât executantul deciziilor emise de acționarii săi.

Pentru ca demersul lui Vochițoiu să îmbrace note și mai penibile, acesta a cerut oficialilor Consiliului Judeţean Hunedoara demiterea lui Costel Avram prin vocea consilierului judeţean UNPR Nicolae Ivănuş, cel care a condus la un moment dat această firmă, fiind unul dintre cei mai controversaţi și mai neperformanți directori pe care i-a avut Apa Serv.

De unde a izvorât conflictul Vochițoiu-Avram ?

Disensiunile dintre  Costel Avram şi Haralambie Vochiţoiu nu sunt noi şi s-au acutizat după ce directorul operatorului de apă l-a acuzat pe parlamentar că fura apă la una dintre firmele controlate de el. Acuzaţiile publice s-au soldat cu un proces, aflat acum pe rolul Judecătoriei Petroşani. Scandalul dintre cei doi a debutat în urmă cu mai bine de doi ani, în urma unuii control făcut de reprezentanţii ApaServ la SC Art Forest Company SRL, firmã controlatã de senatorul Haralambie Vochitoiu. Echipele de control au stabilit că societatea a fost branşatã ilegal la reţeaua de apã potabilã, aspect consemnat în procesul verbal de constatare nr. 129/ 24.09.2012 şi Nota de constatare din 24.09. 2012, încheiate în urma controlului efectuat de reprezentantii furnizorului de apã la punctul de lucru la firmei, din Livezeni. Cu ocazia respectivei verificãri s-a constatat existenţa unui by – pass ilegal executat pe reţeaua publicã de apã. Când echipa de control a ajuns la poarta firmei, angajaţii l-au sunat imediat Vochiţoiu – care era consilier judeţean la vremea respectivã – şi, potrivit actelor oficiale ale ApaServ, „acesta s-a prezentat imediat la faţa locului şi nu a permis efectuarea controlului, motivat de faptul cã reprezentanţii societãţii noastre nu au prezentat delegaţii, deşi aceştia se legitimaserã cu legitimaţiile de serviciu”. Ulterior, dupã ce reprezentanţii ApaServ au venit cu delegaţiile, acestora li s-a permis sã efectueze controlul, iar prejudiciul calculat pentru racordul ilegal a fost de aproape 13.000 de lei.

Cu sau fără scandalul generat din nou de interesele personale și politice ale senatorului Vochițoiu, prețul apei în Valea Jiului își urmează parcursul avizat de reprezentanții tuturor comunităților locale din Valea Jiului. Asta dacă nu cumva Vochițoiu va scoate de la ciorap 40 de milioane de euro, prețul populismului care poate ține pe loc evoluția tarifelor pentru apa din Valea Jiului…