Ministrul Energiei crede că CEH e oricând pasibil de insolvență

ministrul gereaMinistrul Energiei, Andrei Gerea apreciază, într-un interviu acordat astăzi Agenției de presă Mediafax, că situația Complexului Energetic Hunedoara rămâne una extrem de dificilă, compania fiind practic, în orice moment,  pasibilă de declararea insolvenței. Vă supunem atenției un pasaj din inerviul acordat de ministrul Energiei jurnaliștilor de la Mediafax.

 

Rep.: În ceea ce priveşte problemele de la Complexul Energetic Hunedoara, ce soluţii vedeţi pentru redresarea acestei companii, care se află la un pas de faliment?

A.G.: Situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara nu este deloc uşoară. Noi suntem acum în mijlocul unui plan asupra căruia ne-am angajat la momentul discuţiilor cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. S-a selectat un consultant pentru a face o restructurare şi un plan care să fie prezentat Comisiei, urmează măsurile la care ne-am angajat la momentul respectiv, va fi o restructurare. Într-adevăr, situaţia este extrem de grea, însă s-a dovedit utilitatea acestui complex energetic, s-a apelat la serviciile companiei pentru a furniza energie electrică, pentru a asigura stabilitatea sistemului şi noi suntem hotărâţi să ne ţinem de program şi să găsim soluţiile cele mai bune pentru companie, anume trebuie să creştem veniturile cumva.

Rep.: Ar fi insolvenţa o variantă, o luaţi în calcul?

A.G.: Insolvenţa poate să intervină oricând, având în vedere numeroasele cereri de (intrare în insolvenţă – n.r.) care au fost depuse, dar nu ar trebui să fie o sperietoare, pentru că s-a văzut că şi în cazul Hidroelectrica a produs rezultate foarte bune. Deci nu e un lucru pe care să îl respingem. Deocamdată nu am intrat în insolvenţă, dar vom vedea cum vor evolua lucrurile, pentru că solicitări sunt foarte multe, vom vedea dacă reuşim să menţinem ritmul. Să vedem şi ce răspuns ne va da consultantul în urma analizei pe care o va face şi apoi să putem lua o decizie. V-am spus, nu exclud (insolvenţa – n.r.), având în vedere presiunea care există din partea creditorilor, din partea furnizorilor. Am angajat ISPE (Institutul de Studii şi Proiectări Energetice – n.r.) ca şi consultant, să găsească soluţii şi pentru restructurare, pentru redresare, sfaturi, pentru că sunt probleme pe care nu le putem gestiona doar noi la nivelul Ministerului Energiei sau la nivelul consiliului.

Rep.: Şi când ar trebui să dea un răspuns?

A.G.: Destul de repede. Într-o lună am vrea să vedem un răspuns. Hidroelectrica este un exemplu bun, lor le-a fost şi mai uşor să facă acest lucru, practic au avut nevoie de un an mai bun, ploios şi de „stoparea hemoragiei” provocată de către „băieţii deştepţi”.