Un premiul pentru patru decenii de cultură și folclor pentru Ansamblul Hațegana

COPERTA copyDe peste 40 de ani, un hunedorean arată lumii frumuseţea dansului popular românesc. A început ca dansator, iar acum este coregraf. Dacă le spui de Ardeal, gândul lor nu pleacă spre vechea provincie românească. Prin paşi, însă, îţi arată ce este pentru ei Ardealul: muzică şi dans.
Ei sunt tinerii dansatori de la ansambul folcloric Haţegana. Povestea grupului începe prin anii ’70, cu alţi dansatori şi un alt coregraf.

Dar unul dintre dansatorii de atunci este cel care îi ţine în viaţă pe tinerii de astăzi. Acesta este Vasile Enea, care îşi aduce aminte cu drag de vremurile când a început să danseze. „Aveam nouă ani pe atunci şi s-a făcut la şcoală o selecţie pentru un grup de dansatori care se numea <Haţegana>. Nu m-au luat. Norocul meu a fost însă că s-a îmbolnăvit unul dintre copii şi uite aşa, i-am luat eu locul şi de atunci, tot aici am rămas”, povesteşte zâmbind Vasile Enea.

A fost dansator până după ’90, când a preluat comanda trupei, ca şi coregraf. În tot acest timp, a colindat lumea în lung şi în lat. Îşi aduce şi acum aminte anii şi turneele, ca şi când ar fi fost ieri: ’76 – Belgia, Germania, ’77 – Serbia, ’78 – Rusia, ’79 – Franţa, Serbia, ’82 – Bulgaria, ’83 – Rusia, ’85 Turcia.

După ’90, din nou, peste tot prin lume, pe unde erau festivaluri de muzică populară. Peste tot pe unde a dansat, a ridicat publicul în picioare. El şi colegii lui de trupă, dansatorii Ansamblului Haţegana. L-a cunoscut şi pe Ceauşescu, a dansat pentru el în vremurile de dinainte de ’89. La început, grupul aparţinea de Clubul Siderurgistul, acum este al Casei de Cultură din Hunedoara, din 1990.

Vasile Enea este premiantul de sâmbătă, 12 septembrie 2015 al hunedorenilor. Acesta va fi sărbătorit în centrul Devei, la statuia lui Decebal, sâmbătă dimineață, unde sunt așteptați toți cei care doresc să-l cunoască și să-l plaude pentru performanele sale.