Președintele UDMR și ambasadorul Ungariei vin la Petroșani

kelemen-hunorPreședintele UDMR, Kelemen Hunor și Excelența Sa Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei în România vor fi prezenți sâmbătă în Valea Jiului, la deschiderea ediției a XIII-a a Zilelor Culturii Maghiare ale Văii Jiului, eveniment care va avea loc la Petroșani, cu începere de la ora 16,00 la sala de marmură a Primăriei Municipiului.

În organizarea filialelor locale ale UDMR din Valea Jiului, ”Zilele Culturii Maghiare” propun comunității maghiare din Valea Jiului, dar și publicului interesat, o suită de manifestări culturale de  excepție, care se vor desfășura sub înaltul patronaj al Excelenței Sale Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei în România și al deputatului în Parlamentul European, Iuliu Winkler.

 În cadrul evenimentului prilejuit de deschiderea oficială a Zilelor Culturii Maghiare din Valea Jiului, dincolo de alocuțiunile rostite de oaspeți și de primarul municipiului Petroșani, dl. Tiberiu Iacob Ridzi, va avea loc și vernisajul expoziției ”Patrimoniul arhitectural reînnoit în bazinul carpatic”, organizată de „Casa Maghiarilor din Budapesta” cu participarea directorului acestei prestigioase instituții, d-na Csibi Krisztina și prezentată de directorul Asociației ”Teleki László”, dl. dr. Diószegi László.

zilele maghiare1

În cadrul programului cultural propus de UDMR, tot sâmbătă, 19 septembrie 2015, de la orele 19,00 va avea loc un concert susținut de formația „Mustármag” din Tg-Mures, care va prezenta opera rock „Ruine”  la Biserica Romano-catolică din Petroşani.

Pe parcursul săptămânii 19-27 septembrie, în mai multe localități din Valea Jiului vor avea loc manifestări culturale sub genericul acestui eveniment, pe care le regăsiți, în Programul Zilelor Culturii Maghiare în Valea Jiului, atașat prezentului comunicat de presă. Evenimentul se va încheia  cu o prezentare de carte despre munţii Retezat şi Parâng, avându-l drept autor pe fotoreporterul maghiar Székely Árpád.

zilele maghiare2

Menționăm totodată că ediția din acest an a ”Zilelor Culturii Maghiare în Valea Jiului” a fost orgaizată de către filialele locale ale UDMR din Petroșani și Lupeni, cu sprijinul asociațiilor ”Comunitas” și ”Carbo Gremium”, precum și al sponsorului Tunele Inserv SRL.