Aviz favorabil pentru legea privind revolta anticomunistă a minerilor din august 1977

greva de la lupeniPropunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din 1987 nr. 314/2004, inițiată de către senatorul Haralambie Vochițoiu a primit astăzi aviz favorabil atât din partea Comisiei parlamentare comune a Camerei Deputaților și Senatului a revoluţionarilor din Decembrie 1989, cât și din partea Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senatul României.

”În acest fel, se face încă un pas înainte în recunoașterea grevei de la Lupeni din august 1977 drept revoltă anticomunistă. ”Prin această completare a legii sunt prevăzute acordarea de reparații morale și materiale persoanelor persecutate din motive politice în legătură cu Revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului din 2-3 August 1977. Drepturile ce se doresc a fi acordate prin acest act normativ reprezintă o modalitate de a onora comportamentul eroic, de a compensa, măcar în parte, pierderile și suferințele acestor persoane”, spune senatorul Haralambie Vochițoiu, inițiatorul acestui proiect legislativ.

Luni, 21 septembrie, senatorul Vochițoiu, împreună cu domnul Adrian Sanda, Secretar de Stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, vor avea o întâlnire la Guvernul României, pe acest subiect, cu domnul Constantin Dobre, liderul revoltei minerești anticomuniste din Valea Jiului – Lupeni – august 1977.