S-a deschis ”Livada senzorială” în Geoparcul dinozaurilor de la Hațeg

Larisa Duta_livada senzoriala (4)Începând de astăzi, turiștii care vizitează Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului pot să cunoască mai bine și să experimenteze natura în Livada Senzorială. Acest spațiu este destinat celor cinci simțuri (văz, auz, miros, gust, atingere) cărora li se adaugă un al șaselea simț, acela al comunicării. Vizitatorilor li se propune astfel o modalitate inedită de a înţelege şi de a intra în contact direct cu  elementele naturii și cu detalii legate de istoria Pământului. De asemenea, ei pot comunica unii cu alții prin intermediul unor mesaje creative, fără a folosi cuvinte.

Livada Senzorială se află în satul Densuș, în jurul Casei Vulcanilor și a fost realizată de către Voluntarii pentru Geoparc pe parcursul acestei veri. Ea cuprinde 10 instalații senzoriale: Poteca Timpului, Aleea Formelor Împietrite, Expoziția Imagine și Imaginație, Lada Micului Paleontolog, Vulcanul, Foișorul Comunicării, Gustul Pământului, Sala de Concerte și Grădina din Nori.

Larisa Duta_livada senzoriala (6)„Proiectul „Livada Senzoriala” a însemnat pentru mine o noutate, fiind primul proiect de echipă la care particip ca voluntar. M-am implicat cu trup și suflet în toate activitățile organizate de Geoparcul Dinozaurilor, susținând și promovând această organizație prin toate mijloacele la care aveam acces. În cadrul proiectului ”Livada Senzorială”, personal, am realizat ”Copacul cu sunete” care, prin diverse fenomene ale naturii, creează o armonie între vibrația Pământului și cea a Universului. A fost o experiență de neuitat alături de o adevărată  familie de tineri voluntari care și-au dăruit momente prețioase din timpul liber pentru a realiza ceva frumos pentru Țara Hațegului, pentru România”, afirmă Radu Coiculescu, voluntar.

„Am participat şi am ajutat cât am putut la realizarea unui proiect  mega tare. Ceea ce a ieșit este peste imaginația noastră. Fiecare instalaţie îţi spune o poveste al cărei autor poţi fi chiar tu. Foarte interesant este că, la Foişorul Comunicării, spre exemplu, povestea ta le-o poţi transmite şi unor oameni pe care s-ar putea să nu îi întâlneşti niciodată. Aici poţi lăsa mesaje sau fotografii prin intermediul unui stick USB sau folosind beţişoare, panglici colorate şi diverse alte lucruri,” spune Andreas Alexis Dobre, voluntar.

Larisa Duta_livada senzoriala (5)Livada Senzorială face parte din proiectele de voluntariat derulate vara aceasta în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului alături de Grădina Aromată a Timpului din Orașul Hațeg și de refacerea și extinderea traseului tematic Valea Dinozaurilor care leagă  localitățile Sînpetru, Sibișel, Ohaba Sibișel și Nucșoara.

Inițiativa Livezii Senzoriale aparține Asociației „Drag de Hațeg” și se bucură de finanțarea Fundației pentru Parteneriat și MOL România prin programul Spații Verzi. Parteneri în proiect sunt Centrul de Resurse pentru Dezvoltare 2020, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București, Școala Gimnazială Densuș, Școala Gimnazială Răchitova, Primăria Comunei Densuș și Asociația Pro Edu Densușianu.