Barajul de la Valea de Pești va fi golit complet abia după finalizarea noii captări provizorii construite de Apa Serv pe Jiul de Vest

asvj2Populaţia Văii Jiului nu trebuie să fie în nici un fel afectată de lucrările care se vor executa la barajul Valea de Peşti, drept pentru care s-a luat decizia ca golirea completă a barajului să fie făcută doar după finalizarea lucrărilor la staţia de pompare de pe Jiul de Vest.

Prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, directorul ApaServ Valea Jiului SA, Costel Avram, şi șeful Sistemului Hidrotehnic Petroşani, Sorin Corici, s-au întâlnit săptămâna trecută pentru a analiza situația creată de lucrările ce vor urma sa se realizeze aici. “Cu această ocazie, am văzut și stadiul lucrărilor la stația de pompare, care este alternativa pentru a avea apa la debitul necesar alimentarii Văii Jiului. Cred că, în maximum două săptămâni, vor fi finalizate aceste lucrări, iar barajul poate să fie golit. Peste două săptămâni ne vom întâlni din nou şi vom analiza situaţia”, a declarat Costel Avram, directorul ApaServ Valea Jiului SA.

Barajul de la Valea de Peşti, principala sursă de alimentare cu apă a localităţilor din vestul Văii Jiului, intră în reparaţii, iar acumularea trebuie golită aşa încât proiectul să poată fi executat.  “Domnul prefect a dorit să vadă graficul lucrărilor şi dacă avem alternativă la alimentarea cu apă a staţiei de tratare. În urma discuţiilor, am lămurit unele aspecte şi s-a stabilit să începem golirea barajului de la 1 octombrie, când ar fi gata şi staţia de pompare. Lucrările vor dura până în data de 15 martie, când vom începe umplerea barajului. Consider că în trei luni vom putea să umplem din nou lacul. Urmează să ne întâlnim din nou pe data de 1 octombrie”, a declarat şi Sorin Corici, directorul Sistemului Hidrotehnic Petroşani.

De precizat că, din 1973, de când a fost dat în folosinţă, barajul nu a fost golit niciodată. Pe perioada execuței lucrărilor la baraj, alimentarea cu apă a cetățenilor trebuie asigurată din staţia de captare de la Lazărul, dar pentru mai multă siguranță Apa Serv Valea Jiului a demarat  şi o investiţie de urgenţă prin care necearul de apă potabilă să poată fi asigurat, la nevoie, direct din Jiul de Vest, prin pompare.