Cum a ajuns Petrila să fie cunoscută în Afganistan

petrila in kandahar1Nu doar pentru că a fost onorat de comunitatea din care face parte cu titlul de ”Cetățean de onoare”, ci pentru că simte cu adevărat că orașul în care trăiește –  Petrila – este în mod real, așa cum spunea Ion D. Sârbu, ”o lume”, jurnalistul Ilie Pintea, reporterul temerar al Radio România Actualități înValea Jiului, a mai făcut un gest care-i atestă calitatea de adevărat cetățean al Petrilei.

Astfel, în această vară, la cea de-a treia descindere profesională pe care a făcut-o în teatrul de operațiuni al Armatei Române din Afganistan, Ilie Pintea le-a cerut militarilor români să așeze o plăcută informativă care să arate oricui că, undeva în lume, la aproape 4000 de kilometri distanță de deșerturile afgane există un oraș numit Petrila. ”Atunci când autoritățile locale din Petrila au făcut acel gest de a mă desemna cetățean de onoare al orașului, am promis că, la următoarea mea misiune jurnalistică în Afganistan, voi duce însemnele Petrilei în Kandahar. S-a întâmplat ca această misiune să aibă loc chiar în acest an și primul lucru, după ce m-am dat jos din avion, a fost să îi rog pe militarii de la Elementul Național de Sprijin să punem această pancartă cu Petrila, alături de cele ale orașelor Bucurști și Câmpina”, spune Ilie Pintea. Gestul său a fost inspirat de cel al unui alt jurnalist petrilean, Mihai Barbu, fotoreporter pentru mai multe agenții internaționale de presă, fiul nu mai puțin cunoscutului artist Ion Barbu. Acesta a avut năstrușnica idee de a amplasa un astfel de indicator cu Petrila la peste 6000 de kilometri de orașul din Valea Jiului, undeva în Mongolia.

Indicatorul dus în Kandahar de Ilie Pintea arată că între cele două localități de pe mapamond e o distanță de fix 3936,65 km. Însă, experiențele trăite de jurnalistul petrilean în Afganistan îl determină pe acesta să aprecieze, cu maximă obiectivitate, că distanța este una de câteva… secole. ”Atunci când vezi cum trăiesc oamenii aceia în orașe care par desprinse din Evul Mediu, când vezi copii jucându-se în bătaia puștii și când vezi de cât de puține lucruri au nevoie oamenii  pentru a fi fericiți, întregul sistem de valori cu care vii de acasă ți se dă peste cap. Nu poate să nu te schimbe un astfel de experiment și tocmai de aceea am învățat să-i prețuiesc și mai mult pe militarii români care, alături de alte forțe militare internaționale, apără micul univers al acestor oameni”, ne spune Ilie Pintea.

Imaginile și filmele documentare pe care Ilie Pintea le-a realizat în Afganistan, în cele trei expediții de documentare la care a luat parte, redau într-o bună măsură toate aceste realități. Așa cum reportajele sonore ale sale reflectă realitatea unei zile de muncă pentru militarii români și misiunile nobile ale acestora în zonă. Toate acestea le puteți asculta sau viziona în arhiva electronică a emisiunilor Radio Româia Actualități sau pe blogul jurnalistului petrilean. Iar, din când în când, cu permisiunea apreciatului nostru coleg, chiar și în paginile publicațiilor noastre.

Această prezentare necesită JavaScript.