Două viziuni despre ”Ziua Internațională a Păcii”

pace1Ziua Internațională a Păcii este sărbătorită în fiecare an pe 21 septembrie. Aceasta este dedicată păcii și în special absenței războiului și a violenței. Aceasta a fost sărbătorită pentru prima oară în 1982, iar de atunci este sărbătorită în fiecare an de mai multe națiuni, organizații politice si militare .

În Valea Jiului, elevii clasei a III-a B de la școala gimnazială nr. 5 din cadrul Colegiului ”Mihai Viteazu” au sărbătorit într-un mod cu totul inedit această zi, creînd desene sugestive pe calculator. Lecția despre pace a micuților din Vulcan a fost coordonată de prof. Dumitrița Postolache.

Ziua Internaționaă a Păcii nu a trecut neobservată nici pentru reprezetanții clasei politice din Valea Jiului. Senatorul UNPR Haalambie Vochițiu, de exemplu, a marcat evenimentul printr-o frumoasă postare pe propria sa pagină de pe o rețea de socializare. În anul 1981, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite stabilea celebrarea Zilei Internaţionale a Păcii în fiecare a treia marţi din luna septembrie, astfel încât aceasta să coincidă cu deschiderea sesiunilor anuale ale Adunării Generale ONU. În 2001, printr-o rezoluţie adoptată în unanimitate de către statele membre ale aceleiaşi organizaţii, s-a hotărât ca la data de 21 septembrie să fie sărbătorită în fiecare an Ziua Internațională a Păcii. Putem spune că s-a acordat importanţa cuvenită, acestui deziderat al omenirii, relativ recent, dacă ne raportăm la dorinţa firească de pace şi linişte ce nu a lipsit din nicio epocă a dezvoltării societăţii la nivel mondial. Nimic nu se poate construi fără pace şi nimic nu poate dăinui în absenţa acesteia. Cred cu putere că niciun efort nu ar trebui să fie prea mare din partea fiecăruia dintre noi, pentru ca niciodată echilibrul să nu fie stricat şi pacea să fie de-a pururi o stare de normalitate. Sunt prea sărace cuvintele şi prea scurt spaţiul şi timpul pentru a dezvolta un subiect de o importanţă atât de covârşitoare şi de aceea am să mă mulţumesc să vă doresc pacea, aşa cum vă doresc sănătatea şi binele, pentru că odată cu pacea vin şi toate celelalte!”, a scris Vochițoiu.