Valea Jiului a devenit, pentru o săptămână, Capitala Culturală a maghiarimii din România

udmr1De pe vremea ilustrului senator roman Cicero se știe că atunci când armele vorbesc, muzele tac. De mai bine de un veac și jumătate, oamenii din Valea Jiului – adunați aici din cele mai diferite colțuri ale Europei – au învățat că, dimptrivă, atunci când muzele vorbesc, armele își pierd sensul. De-a lungul anilor, cultura, arta și conviețuirea spirituală au fost argumentele care au unit oameni de cele mai felurite popoare în ”creuzetul etnic” al Văii Jiului. Cei care au venit aici, au învățat să se bucure de tradițiile localnicilor, iar băștinașii au învățat, la rândul lor, să respecte și să înțeleagă valorile culturale și spirituale ale celorlalți.

Lucrurile nu stau altfel nici în prezent, iar o dovadă edificatoare în acest sens se produce chiar în aceste zile când, în Valea Jiului, se desfășoară ”Zilele Culturii Maghiare”, un eveniment cultural, artistic și religios destinat în primul rând celor peste 6500 de reprezentanți ai comunității maghiare din Valea Jiului, dar și conaționalilor români dornici să se bucure de frumoasa cultură maghiară.

Deschiderea acestui eveniment s-a bucurat, la Petroșani și Lupeni, de prezența unor personalități de prim rang ale comunității maghiare din România, dar și de oaspeți deosebiți din Ungaria. Astfel, într-un spațiu transformat în remarcabilă galerie de artă, oaspeții comunității maghiare din Valea Jiului au fost Excelența sa Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei în România, președintele UDMR, Kelemen Hunor și europarlamenarul PPE Iuliu Winkler, dar și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi. Acesta a declarat că locul culturii maghiare în comunitatea din Petroșani dar și a celei din Valea Jiului este unul deosebit de important, confirmat de-a lungul unei istorii multi-seculare. ”În spiritul bunelor relații de colaborare existente între reprezentanții acestei comunități și administrația publică locală, am participat cu multă bucurie la evenimentul de deschidere a Zilelor Culturii Maghiare, găzduit în Sala de Marmură a Primăriei. Evenimentul a fost marcat de prezența Excelenței -sale – ambasadorul Ungariei la București- Zákonyi Botond, liderul UDMR – Kelemen Hunor și europarlamentarul UDMR – Iuliu Winkler precum și a celor mai importanți lideri zonali și locali ai maghiarilor. Este cunoscută deschiderea pe care o avem la nivel de administrație în relațiile multi-culturale dezvoltate atât la nivel local, cât și prin parteneriatul durabil pe care îl avem cu localitatea înfrățiță din Ungaria – Varpolota. Locul comunității maghiare în viața urbei noastre este fără îndoială substanțial și mulțumesc încă o dată tuturor membrilor acesteia pentru modul în care reușesc să contribuie la progresul și emanciparea Petroșaniului. Felicit organizatorii Zilelor Culturii Maghiare și doresc succes tuturor participanților la aceste activități”, a mai arătat Tiberiu Iacob Ridzi

Această prezentare necesită JavaScript.

Dincolo de elegantele discursuri de curtoazie, în care s-a vorbit despre exemplul pe care Valea Jiului îl dă întregii Europe în ceea ce privește multiculturalitatea, multilingvismul și relațiile interetnice, românii și maghiarii prezenți la acest eveniment
s-au bucurat din plin de vernisajul unei expoziții itinerante realizată de Casa Maghiarilor din Budapesta, în care sunt prezentate rezultatele unor investiții realizate de statul ungar pentru reînnoirea unor elemente din patrimoniul arhitectural din bazinul carpatic, așa cum s-au putut bucura, în egală măsură, de acordurile muzicii lui George Enescu, magistral interpretate de Fabiani  Prcsina.

Eduard Wersanski, președintele UDMR Petroșani, unul dintre liderii comunității maghiare din Valea Jiului, spune că acest gen de evenimente culturale repezintă nu doar un element de închegare a comunității maghiare, ci și o formă prin care cele mai frumoase valori ale acestei nații sunt aduse în fața publicului larg și sunt puse astfel în valoare tocmai pentru a suda, prin cultură, artă, tradiții și religie, relațiile de bună conviețuire existente în Valea Jiului. Lucru care, potrivit opiniei generale a participanților la acest elegant eveniment, deja a reușit.