Iulian Iancu: „România nu poate elimina cărbunele din mixul energetic”

iulian iancu„România nu poate elimina cărbunele din mixul energetic”, a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, în cadrul conferinţei „Oportunitatea dezvoltării energiei regenerabile în contextul eficienţei energetice: pro şi contra”, organizată de Grupul de presă MediaUno, citat de revista de specialitate Focus Energetic.ro. Pe de altă parte, acesta a propus ca Fondul de eficienţă energetică să fie alimentat din tarifele de transport şi distribuţie a energiei şi gazelor naturale.

Conform deputatului PSD, Uniunea Europeană şi, în consecinţă, România, trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, unele dintre soluţii referindu-se la producerea de energie din surse regenerabile, precum şi sporirea eficienţei energetice. Totuşi, producţia din surse regenerabile, în special cea eoliană, este greu de prognozat, ceea ce conduce la aparţia unor probleme în funcţionarea în siguranţă a sistemului energetic naţional. În consecinţă, producţia pe bază de cărbune este esenţială pentru securitatea energetică a ţării. „Nu se poate trece în totalitate producţia de energie pe bază de cărbune pe gaze. România nu poate elimina cărbunele din mixul energetic”, a spus Iulian Iancu.

El a făcut aceste precizări în contextul în care a reamintit că, la sfârşitul anului, la Paris, va avea loc reuniunea COP21, practic, o continuarea Protocolului de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a limita schimbările climatice.