”Perla Retezatului”, o nouă asociație care militează cu succes pentru promovarea turismului în Valea Jiului

perla retezatuluiPromovarea turismului din Valea Jiului este un deziderat în care se face foarte multă teorie, însă destul de puțini sunt acea care acționează în mod practic, cu eficiență demonstrată. Din fericire, la nivelul societății civile din Valea Jiului, de curând și-a făcut apariția o nouă asociație, sugestiv intitulată ”Perla Retezatului” care acționează, constant și eficient, în domeniul promovării turismului local, uzând de încurajările pe care Uniunea Europeană le arată pentru dezvoltarea proiectelor de înfrățire între orașele Europei.

Așa se face că printre planurile Asociației ”Perla Retezatului” se găseşte și proiectul dezvoltării sistemului de oraşe înfrăţite între localtățile Văii Jiului și comunități locale din Ungaria. Deja, orașul Uricani e înfrăţit cu Salgótarján, Lupeniul cu Kecel și Petroşaniul cu Várpalota. Președintele Asociației ”Perla Retezatului”, Amalia Antal sune însă că, în curând, Vulcanul și Aninoasa vor avea și ele relații de înfrățire cu câte un oraș din Ungara. Am vrea prin promovarea acestui gen de relaţii intercomunitare să transformăm încetul cu încetul Valea Jiului într-o regiune turistică. Avem deasupra noastră Retezatul, un argument incontestabil în această direcție”, spune Amalia Antal.

Cu ajutorul acestor relaţii interumane, intercomunitare şi interadministrative vrem să punem bazele unui mare proiect turistic. Le spunem localnicilor cum ar putea să se reprofileze de la minerit la turism. Oricum nu o să aibă de ales, când se va închide mina, în 2-3 ani. E foarte bine să fie pregătiţi pentru a-şi schimba modul de viaţă”, spune secretarul asociaţiei, Dănuț Mocanu.