Statisticile demonstrează că nivelul de viață al românilor este în creștere

statistici”După încheierea acordului cu FMI, vă prezint câteva cifre. Vreau să vă arăt de unde am plecat în 2009, atunci când au început acordurile cu finanțatorii internaționali, și unde suntem în 2015 (vezi tabelul alăturat – n.r.). Lumea poate judeca prin rezultate concrete ceea ce s-a facut mai ales în ultimii ani, fără politici de austeritate, fără sufocarea economiei ci, dimpotrivă, crescând nivelul de trai și veniturile românilor”, anunță, întro postare pe blog, premierul Victor Ponta.

Potrivit statisticilor publicate de INS, și în județul Huneodara au fost înregistrați indicatori încurajatori, la aproape toate capitolele analizate. Astfel, în ceea ce privește forța de muncă, Direcția de Statistică a județului Hunedoara arată că efectivul de salariați la sfârșitul lunii iulie 2015 a fost de 111.971 de persoane, cu 440 mai mare decât în luna precedentă și cu 1486 față de perioada similară  a anului trecut.

Din punct de vedere al veniturilor de natură salarială, județul Hunedoara ocupă locul 19 la nivel de țară, câștigul salarial mediu brut în județul nostru fiind, în iulie 2015, de 2.083 de lei. La acest indicator, se înregistrează o creștere cu 3,5% față de luna precedentă, respectiv de 8,7% față de perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, nivelul salariilor din județul Hunedoara rămâne mai mic decât media pe țară, situându-se în raport cu acest indicator la un procent de 81,3%.

Din păcate, în județul Hunedoara se consemnează un indicator negativ în ceea ce privește situația șomajului, aflat în creștere cu 1058 de persoane față de nivelul lunii precedente, datele statistice consemnnd un număr de 11402 persoane înregistrate în evidențele AJOFM la finalul lunii iunie 205.

statistica ponta

Din fericire, productivitatea muncii este, la rândul ei, într-o ușoară dar constantă creștere, de 8,2% față de luna iunie 2015 și de  0,8% față de perioada similară a anului trecut. Ramurile economiei locale în care s-au înregistrat creșteri ale activității economice sunt: fabricarea mobilei (+72%), fabricarea de produse din minerale nemetalice (+35%), fabricarea textilelor (+23,7%), fabricarea echipamentelor electrice (+23%), repararea, întreținerea și instalarea de mașini și echipamente (+17%). În schimb, producția de energie electrică și termică, precum și industria minieră – principalele activități economice din Valea Jiului – înregistrează o scădere de 38,4%, respectiv 30,4% față de luna iunie a anului 2015.

În schimb, o creștere constantă și semnificativă se înregistrează în domeniul turismului și serviciilor conexe acestuia. Statisticile arată că, numai în luna iulie a acestui an, numărul de turiști care au vizitat diferite destinații din județul nostru a fost de 19.053 de persoane, cu 4585 mai multe decât în luna iunie 2015 și cu 12.247 mai multe decât în luna iulie a anului trecut. Și numărul nopților de cazare în unitățile hoteliere din județul Hunedoara a crescut la 47445, cu 12247 mai mare decât îin iulie 2014. Astfel, numărul mediu de nopţi pe turist a fost de 2,5 faţǎ de 2,3 cât a fost în  luna iunie 2015.