Enel România prezintă istoria contorului electric din ultimii 50 de ani într-un muzeu dedicat

Inaugurare Muzeul ContoarelorDin anii 1960 și până în prezent, sectorul de energie a evoluat continuu din punct de vedere tehnologic. Ca lider mondial și pionier în tehnologia de contorizare inteligentă, grupul Enel a început instalarea a peste 30.000 de contoare inteligente în România în vara acestui an, în cadrul unui proiect pilot pregătind astfel terenul pentru procesul mai amplu prin care vor fi instalate 2,7 milioane de contoare inteligente, treptat, pentru întreaga bază de clienți a Enel Distribuție Romania. Cu această ocazie, dar și pentru a înțelege mai bine importanța contorului inteligent în societatea actuală, Enel România a recreat traseul parcurs de contoarele de electricitate din anii 1960 și până în prezent, în cadrul unui muzeu al contorului, primul de acest gen din București.

Astfel, istoria contoarelor electrice poate fi studiată pe 1 și 2 octombrie la Galeria Galateca: pentru prima dată în București, contoare din deceniile trecute sunt expuse împreună cu elemente specifice ale epocilor respective, astfel încât consumatorii să poată înțelege în întregime contextul în care ele au existat și impactul pe care l-au avut asupra evoluției societății, așa cum o vedem astăzi.

„Istoria contorului electric este o lume fascinantă. Transformările pe care contorul le-a traversat în ultimii 50 de ani sunt grăitoare pentru evoluția societății în sine: de la contorul electro-mecanic cu inducție până la contorul electric, iar acum la contorul inteligent. Suntem extrem de încântați să fim parte a epocii în care contoarele vechi se retrag și fac loc noii tehnologii de contoare: contoarele inteligente! În curând, vom vedea cu toții beneficiile pe care le prezintă această inovație!”, spune Giuseppe Fanizzi, Director General Enel Distribuție (Banat, Dobrogea, Muntenia).

Muzeul contorului electric a fost realizat de arhitectul Ion Cornescu și artistul plastic Iulia Năstase, sub coordonarea scenografului Cristina Milea.