Femeile social-democrate din Uricani susțin lupta împotriva cancerului de sân

psduricani1Începând cu anul 2014, la 1 octombrie este marcată Ziua Națională de Luptă împotriva Cancerului de Sân, acesta  reprezentând o problemă majoră de sănătate publică în rândul femeulor, pe plan mondial.

Decretarea acestei zile are menirea de a încuraja cetățenii, agențiile guvernamentale, companiile private, organizațiile non-profit, precum și toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităților ce au drept scop creșterea gradului de conștientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân. Declarația a fost inițiată de Fundația Renașterea, în parteneriat cu membrii Comisiei pentru sănătate a Senatului. Potrivit textului Declarației, România se clasează, în prezent, pe locul al zecelea în rândul țărilor europene care se confruntă cu această boală. Statisticile la nivelul României arată o creștere alarmantă a cazurilor de cancer de la 40.000, în anul 1994, la 98.000, în 2011.

psduricani2Și la Uricani, femeile din oraganizația locală a PSD (OFSD) au marcat această zi prin derularea unei campanii de informare. „Anual, 3.000 de persoane primesc diagnosticul de cancer. (…) În România, cancerul mamar este pe primul loc atât în ce privește incidența, cu o rată de 25,2, dar și mortalitatea, cu o rată de deces de 16,7, din cauza lipsei de informare și prevenție. Cancerul poate fi vindecat dacă e depistat în stadii incipiente, astfel, dacă este diagnosticat în stadiul 0 sau 1, rata de supraviețuire este de 98%. Din păcate, în România, 80% din cazurile depistate sunt în stadiile 3 și 4, ceea ce reduce considerabil rata de supraviețuire. De aceea, este vital să derulăm astfel de campanii de conștientizare a problemei, dar și modul în care femeile au posibilitatea să depisteze din timp și să trateze din fazele incipente această boală”, spun rezprezentanții organizației de femei a social-democraților dinUricani.