Programul Școlar Colgate formează generații de Supereroi ai zâmbetelor sănătoase

Programul Scolar Colgate (2)Educația pentru deprinderea unei rutine de îngrijire orală este esențială pentru un copil, influențând totodată și obiceiurile sale ca viitor adult și ulterior părinte. Pentru a forma în rândul copiilor obiceiuri de igienă orală pentru întreaga viată, Colgate a lansat în 1993, la scurt timp după intrarea companiei pe piața locală, Programul Școlar Colgate prin care oferă elevilor din clasele primare, din întreaga țară, lecții interactive privind regulile de igienă orală și produse pentru îngrijirea dentară.

Derulat în parteneriat cu școli primare din întreaga țară, Programul Școlar Colgate a ajuns în acest an la cea de-a 23-a ediție, depășind  5.600.000 de copii implicați de-a lungul timpului. Anul acesta, 116.000 de elevi din clasele I-IV, din întreaga țară, au beneficiat de acest amplu demers preventiv și educațional în ceea ce privește igiena orală.

La fel ca în fiecare an, copiii au fost invitați să participe la lecții de igienă orală susținute de profesioniști în medicina dentară. Pentru eficiența asimilării și corectitudinea informațiilor, materialele educaționale Colgate au fost dezvoltate de o echipă interdisciplinară de specialiști în psihologie, pedagogie și stomatologie preventivă, fiind adaptate local de medici dentiști cu experiență pedodontică. Totodată, pentru ca lecția să fie adaptată capacității de înțelegere a copilului, a fost creat personajul Dr. Măseluță, mascota Programului Școlar Colgate, „vocea” care transmite toate mesajele educaționale.

Fiecare lecție de igienă orală abordează perspectiva învățării ca joc, elevii având ocazia de a învăța într-un mod plăcut pașii pe care trebuie să-i respecte în fiecare zi pentru a avea dinți sănătoși, prin intermediul unui film educațional cu Dr. Măseluță și echipa sa de Supereroi ai dinților sănătoși, exersând totodată tehnica corectă de periaj dentar cu ajutorul unui model demonstrativ, sub îndrumarea profesionistului. La finalul lecției, copiii primesc produsele de bază pentru îngrijirea dinților (o periuță de dinți și o mini-pastă de dinți), un pliant cu sfaturi pentru părinți și un pliant pentru însemnarea periajului zilnic.

 Colgate a dezvoltat de-a lungul timpului game de produse de îngrijire orală atât  pentru nevoile specifice ale adulţilor, cât şi ale copiilor și a sprijinit diverse proiecte de educație în igiena orală („Special Smiles”, „Micii sanitari”, „Periuţa fermecată” sau „Docteurs sourire”), subliniind importanța prevenirii afecțiunilor dentare.

Cea mai frecventă problemă de sănătate publică oro-dentară este caria. O statistică recentă a Organizației Mondiale a Sănătății arată că numărul dinţilor cariați, plombați sau extraşi în rândul copiilor de 12 ani se ridică la 200.335.000. Afecțiunile orale afectează performanța școlară a copiilor, activitatea extra-școlară și în general calitatea vieții.

Cariile pot fi însă prevenite prin respectarea unor reguli simple de igienă orală: periajul dinţilor de cel puţin două ori pe zi, timp de două minute, cu o pastă de dinți cu fluor și tehnologia pentru prevenirea cariei, schimbarea periuţei de dinţi la fiecare trei luni de zile, control preventiv periodic la medicul stomatolog şi adoptarea unei diete echilibrate care să nu favorizeze apariția cariei dentare.

Cel mai recent aliat de la Colgate în prevenirea cariei dentare este pasta de dinți Colgate Maximum Cavity Protection, prima şi singura pastă de dinţi cu Agent de Neutralizare a Acizilor din ZaharuriTM, pentru întreaga familie, care luptă direct împotriva acizilor din placa bacteriană, rezultați din zaharuri – cauza numărul 1 a apariției cariilor. Studiile clinice ce susțin această tehnologie au fost efectuate timp de 8 ani și au cuprins aproape 18.000 de persoane. Formula cu Agent de Neutralizare a Acizilor din Zahararuri™ și fluor reduce leziunile carioase incipiente de pe suprafața dinţilor cu 52%, un procentaj mult mai mare, dovedit clinic în comparaţie cu cel al unei paste obișnuite, ce conține doar fluor, 32%. De asemenea, s-a constatat reducerea cu 20% a incidenţei cariilor după 2 ani de utilizare.

Programul Școlar Colgate este parte integrantă a iniţiativei globale Colgate© Bright Smiles, Bright Futures™, cea mai complexă și de succes inițiativă educațională în rândul copiilor datorită parteneriatelor durabile cu instituții, școli și comunități din întreaga lume, și a rezultatelor obținute: peste jumătate de miliard de copii, din 80 de țări, au beneficiat de educație privind igiena orală și produse de îngrijire adecvate de la inițierea programului în 1991, la nivel global.

Colgate-Palmolive România se implică activ şi investeşte anual într-o serie de programe educaţionale adresate publicului larg, în care sunt implicate mediile universitare şi profesionale medicale, toate având ca scop îmbunătăţirea parametrilor sănătăţii orale pentru populaţia din România.