Întâlnire cu consultanții europeni astăzi la Apa Serv

apa halkrow1La sediul Apa Serv Valea Jiului a avut loc astăzi o întâlnire între conducerea  societății și reprezentanții firmei de consultanță Halcrow și ai consultantului  internațional Jaspers. Discuțiile au vizat informarea reciprocă asupra observațiilor referitoare la aplicația de finanțare aferentă investițiilor propuse pentru finanțare pe programul Uniunii Europene,  2014-2020.

Această întâlnire face parte din seria de dezbateri care a demarat încă de acum 2 ani pe marginea Master Planului privind nevoile de finanțare a proiectelor de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare din Valea Jiului. Atât observațiile făcute de Apa Serv  Valea Jiului, cât mai ales cele ale consultantului international Jaspers (reprezentant al Comisiei Europene care verifică documentele care trebuiesc realizate în vederea întocmirii aplicației de finanțare în conformitate cu prevederile din ghidurile de finanțare) au fost transmise consultantului Halcrow.

apa halscrow“Nu este prima întâlnire de acest fel pe care o avem cu consultanții noștri și cu cei ai Comisiei Europene. Aceste întâlniri au rolul de a ne pune de acord cu toate observațiile tehnice și de legalitate, conforme cu prevederile legislației europene, astfel încât întocmirea aplicației de finanțare în baza căreia vom accesa cele aproape 90 de milioane de euro pentru etapa a doua a proiectului de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și apă uzată să fie complete și corecte. I-am informat pe reprezentanții consultantului asupra prioritatilor de investiții pe care le-am identificat împreună cu Primăriile din Valea Jiului din cadrul Master Planului pe care-l avem în vedere la Apa Serv. Urmează acum ca Halcrow să întocmească aplicația de finanțare și să putem depune toate documentele necesare pentru finanțarea etapei a doua a proiectului nostru, care va aduce investiții de circa 90 de milioane de euro în Valea Jiului”, a declarat Monica Tarcea, șeful Departamentului Dezvoltare  al ASVJ.

Potrivit Master Planului întocmit de firmele de consultanță, necesarul de investiții în extinderea, reabilitarea și modernizarea rețelelor de apă și apă uzată în Valea Jiului este estimat la 252 milioane de euro, la nivelul anului 2007. Până în prezent au fost atrase fonduri de 40 de milioane de euro pentru execuția unor  lucrări, finalizate în perioada 2007-2014, urmând ca alte circa 90 de milioane de euro să poată fi atrași în exercitiul financiar european 2015-2020. Chiar și în urma acestor investiții, pentru a moderniza complet sistemul de apă și apă uzată din Valea Jiului mai trebuiesc  identificate fonduri pentru investiții estimate la peste 100 de milioane de euro, în anii următori.