25 de ani de activitate caritabilă în Valea Jiului, sub semnul ”Caritas”

kelemenA trecut deja de un sfert de secol de când prezența Asociației ”Caritas” în viața socială a Văii Jiului este una extrem de activă și de performantă. Evenimentul a fost marcat și în cadru festiv, atât prin intermediul unei slujbe religioase oficiate la Biserica Romano-Catolică ”Sfânta Varvara” de la Petroșani (păstorită acum de părintele Szasz János, fondatorul Asociației Caritas Alba Iulia, în subordintea căreia funcționează și asociația de la Petroșani), dar și printr-o recepție la care au fost invitate personalități publice și oameni care, de-a lungul celor 25 de ani, au susținut activitatea Caritas în Valea Jiului.

Coordonatorul Caritas Petroșani, Alexandru Kelemen arată că, la momentul acestui bilanț, Caritas Petroșani are numeroase motive de satisfacție. ”La Petroșani avem în administrare Centrul de Zi ”Maria Stein”, un proiect foarte important care a ajutat foarte mulți copii să se dezvolte din punct de vedere psihologic și relațional, dar avem și o serie de proiecte pentru tineri, care țintesc dezvoltarea acestora din punct de vedere al participării la viața comunității și, poate cel mai important proiect al nostru, este cel dedicat bătrânilor. Acesta este foarte greu de implementat, dar cel puțin la Petroșani, deja are un efect foarte bun, circa 50 de persoane în vârsă, singure, bucurându-se de atenția voluntarilor Caritas”, explică Alexandru Kelemen.

WP_20151005_19_00_40_ProPrezent la aniversarea Caritas de la Petroșani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi se declară încântat de parteneriatul pe care administrația locală îl are cu această asociație activă și dedicată problemelor comunității locale. ”Sunt bucuros că am participat la sărbătoarea de 25 de ani a celor de la Caritas, pentru că eu consider că este și o sărbătoare a comunității noastre. Cred că prin activitatea lor, cei de la Caritas au contribuit la schimbarea în bine a cursului istoriei din comunitatea noastră. Eu vreau să le mulțumesc celor de la Caritas pentru că prin exemplul lor nu doar că au încurajat activitatea de voluntariat din Valea Jiului cu succes, dar au răspuns prin exemplul personal la o serie de probleme ale comunității noastre, pe care dacă nu le-am putut încă rezolva pe deplin,
le-am ameliorat foarte mult. De aceea, Caritas este și rămâne un partener de nădejde al nostru în abordarea problemelor de ordin social pe care le avem în comunitatea noastră”,
a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Caritas Alba Iulia are în prezent 600 de angajați și 500 de voluntari activi, o parte dintre aceștia desfșurând activități remarcabile și în Valea Jiului, la Petroșani.