Preambul la o nouă expoziție de artă a Fundației Ianza din Petroșani

ianzaAflat la cea de XXIII-a ediție, Festivalul de umor ”Ion Cănăvoiu” (devenit internațional din 2012), organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj la Tg. Jiu/România, a încercat și a reușit să devină un eveniment cultural de anvergură, cu fiecare ediție propunând noi creatori de literatură umoristică și caricatură de cea mai bună calitate, din țară și din afara ei. Practicat dintotdeauna, în vremuri mai bune sau mai puțin bune pentru comuntiatea locului, umorul a fost și rămâne pentru Gorj nu doar un element fundamental al dăinuirii sale pe aceste meleaguri, ci și un mod de a cunoaște lumea prin cea mai optimistă componentă a vieții: râsul.

În acest context se expoziția de caricatură ”Balul artisștilor” care va fi vernisată pe 24 octombrie la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Tg. Jiu, cu participarea artiștilor bulgari Tchavdar Nikolov și Lubomir Mihailov, șeful secției caricatură din UAP Bulgaria. Acești vor expun câte 25 de lucrări fiecare, alte zeci de lucrări ale unor caricaturști din România fiind participante la concursul de satiră organizat cu acest prilej care o va avea în calitate de președinte al juriului pe Tatiana Tsankova, directorul Casei Satirei și Umorului din Gabrovo (Bulgaria), cel mai mare muzeu al umorului din lume.

afis festival Expoziția de caricatură de la Tg. Jiu va putea fi vizionată duminică, 25 octombrie 2015 și la Petroșani, la Galeria de artă a Fundației Ianza Art Inter-Cultural de pe str. Timișoara. ”Având în vedere faptul că avem un parteneriat de colaborare cu Centrul cultural din Gorj, am reușit să obțnem acordul organizatorilor ca un ultim eveniment din cadrul festivalului international de umor de la Tg. Jiu să fie derulat și peste munte, la Petroșani. Astfel,  inedita expoziție a celor doi caricaturiști bulgari va putea fi vizionată și de publicul din Petroșani și din Valea Jiului, iubitor al acestui gen artistic, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Fundației Ianza Art Inter Cultural din Petroșani, în prezența unor invitați de onoare care sunt personalități din domeniul artelor plastice și ai caricaturii din Bulgaria și România”, spune Cristian Sergiu Ianza, președintele Asociației Ianza Art de la Petroșani.