Senatul a aprobat legea privind recompensarea greviștilor mineri din 1977

vochitoiu cu dobreÎn ședința Plenului Senatului României deastăzi s-a dezbătut și adoptat Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din 1987 nr. 341/2004. Proiectul de lege, inițiat de vicepremierul Gabriel Oprea și senatorul Haralambie Vochițoiu, prevede acordarea de reparații morale și materiale persoanelor persecutate din motive politice în legătură cu Revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului din august 1977.

„Noi cei din UNPR, ne respectăm eroii, îi elogiem și dorim să le asigurăm un trai decent. Revolta minerească anticomunistă din Valea Jiului, care a produs prima zguduire tectonică de maximă intensitate a sistemului comunist din România, a fost recunoscută, în sfârșit și de către Senatul României. O mare victorie, în mod special pentru reabilitarea situației persoanelor care au participat la această revoltă anticomunistă, a declarat senatorul Haralambrie Vochițoiu.

Proiectul legislativ reprezintă viziunea noastră politică, a UNPR, un partid responsabil, de a onora comportamentul eroic și de a compensa, măcar în parte, pierderile și suferințele acestor persoane, a precizat, la rândyul său, președintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea.

Vezi aici declarația de susținere a proiectului, făcută de Haralambie Vochițoiu: