Românii dau sâmbătă noaptea ceasurile înapoi cu o oră

ora de iarnaÎn noaptea de sâmbătă spre duminică (24/25 octombrie), în România ora 4,00 devine ora 3,00. În acest fel, ziua de 25 octombrie devine cea mai lungă zi din an, de 25 de ore.Ceasurile fiind date cu o oră înapoi în noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi o oră în plus.

România va folosi acest fus orar până în ultima duminică a lunii martie 2016 (respectiv 27 martie), când va trece la Ora oficială de vară, ora Europei Orientale iar ceasurile sunt date înainte cu o oră, ora 3,00 devenind ora 4,00.

Odată cu încetarea folosirii Orei de vară, mai multe țări din Europa și Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o oră înapoi. Trei țări din Europa, Marea Britanie, Irlanda și Portugalia, revin la ora stabilită de timpul universal coordonat, în timp ce altele, precum Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia și Olanda, fixează ceasurile după UTC+1h. La rândul lor, Ciprul, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia și Lituania revin la diferența față de timpul universal coordonat de 2 ore (UTC+2h), potrivit www.worldtimeserver.com.

Timpul Central European (CET) rămâne cu 6 ore înaintea Timpului European Standard (EST). CET păstrează o oră înaintea UTC (de la două ore cât era inițial) și EST rămâne cu cinci ore înaintea UTC (față de patru ore cât era inițial).

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) și reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Au urmat ani în care introducerea orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă. Pentru o perioadă mai îndelungată a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 — 30 septembrie 1945.

În prezent, Ora de vară este folosită în 69 de țări și de teritorii din întreaga lume. Unele țări revin la ora inițială în cursul lunilor septembrie sau noiembrie.