Astăzi este Ziua Armatei Române

ziua armatei1Duminică, 25 octombrie, se sărbătoreşte Ziua Armatei Române, în care sunt celebraţi eroii, dar se promovează şi structurile militare actuale. Armata este una dintre instituţiile care şi-au definit menirea şi împlinit destinul de a acţiona permanent în slujba poporului, în toate momentele fierbinţi ale istoriei naţionale.

Evenimentul marchează în acest an împlinirea a șapte decenii de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, 70 de ani de pace, 70 de ani departe de ororile unui război care a marcat întreaga omenire. Din statisticile oficiale, preţul plătit de ţara noastră, la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost unul dureros, România înregistrând peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri şi invalizi de război (dintre care circa 92.000 de militari şi-au pierdut viaţa).

În Valea Jiului, Ziua Armatei va fi sărbătorită în această dimineață la Vulcan. Aici, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori la monumentul ostașului nocunscut din Parcul Eroilor (de la Școala Teodora Lucaciu), eveniment organizat de Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Valea Jiului.

Militarii rezerviști din Vlea Jiului se vor întâlni, tot astăzi, în Defileul Jiului, cu colegii din județul Gorj, pentru a celebra Ziua Armatei printr-un onor adus generalului Eremia Grigorescu, la monumentul acesuia de la Lainici.

Ziua Armatei va fi sărbătorită și la Deva, Evenimentul se va desfăşura la Cimitirul Eroilor din str. Călugăreni, începând cu ora 09,50. Programul manifestărilor cuprinde trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, intonarea imnului naţional al României, oficierea serviciului religios, rostirea de alocuţiuni, depunere de coroane precum şi defilarea Gărzii de Onoare.

MESAJE DE ZIUA ARMATEI ROMÂNE:

ile militarPentru mine ataşamentul faţă de acest simbol sacru al neamului nostru, Armata Română, este şi rămâne nealterat prin timp.

Există un sentiment greu de descris în cuvinte, pe care fiecare dintre noi îl simte atunci când salută memoria tuturor soldaţilor şi ofiţerilor căzuţi la datorie, pentru apărarea patriei.

În aceste zile, când marcăm în mod festiv Ziua Armatei Române, cu inima plină de recunoştinţă pentru cei care au scris istoria României sub stindardul Armatei, dar și cu respect față de cei care poartă cu mândrie și onoare haina militară în timp de pace, se cuvine să transmitem salutul nostru tuturor militarilor români, de ieri de astăzi şi de mâine.

Să (ne) trăiți ! La mulți ani !

Lt.(r) Gheorghe Ile

Primarul municipiului Vulcan

***

tiberiuiacobridziOnor Armatei Române

Dată de referinţă în istoria modernă a Europei, ziua de 25 Octombrie este una de o importanţă deosebită pentru noi, românii. La acea dată, după lupte eroice şi zeci de mii de ostaşi căzuţi la datorie, Armata Română reuşea să elibereze de sub ocupaţie străină şi ultima localitate românească: oraşul Carei. Omagiem în această zi, cu respectul cuvenit, eroismul ostaşilor români şi ne plecăm în faţa jertfelor acestora.

De Ziua Armatei Române transmit un pios omagiu celor care, sub stindardul Armatei, şi-au făcut cu eroism datoria de onoare de a apăra cetăţenii acestei ţări. De asemenea, tuturor ostaşilor români care activează în prezent, atât în ţară cât şi în teatrele de operaţiuni militare, dând onoarea cuvenită Armatei Române, le transmit gândurile mele cele mai bune, sănătate, curaj, devotament şi cinste.

Să trăiţi ! La mulţi ani !

Tiberiu Iacob-Ridzi

Primarul municipiului Petroşani

***

vochitoiuSărbătoarea de astăzi poartă adânci semnificații pentru Națiunea română, pentru trecutul, prezentul și viitorul Statului nostru naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Este vorba, desigur, de 25 octombrie – Ziua Armatei Române, moment în care, în urmă cu 71 de ani, era eliberat prin mari jertfe de sânge orașul Carei. Ultimele brazde ale teritoriului național răpit de horthyști treceau din nou sub administrația românească, încununându-se astfel sacrificiul eroilor căzuți la Oarba de Mureş, Păuliş, Odorhei, Reghin, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Carei sau Satu Mare.

Recunoștința noastră se îndreaptă mereu către cei căzuți în epopeea eliberării Ardealului de Nord Vest, către toți eroii neamului care s-au jertfit pentru Patrie și Drapel, către veteranii și supraviețuitorii acelor momente decisive ale istoriei noastre, dar și către cei care astăzi își îndeplinesc cu cinste datoria în operațiuni umanitare, de menținere a păcii, precum și în operațiunile de combatere a terorismului.
La mulți ani Armatei Române!

Haralambie Vochițoiu

Senator UNPR

***

avram-costelZiua de 25 octombrie, este ziua in care noi romanii, aducem un omagiu celor care poarta nobilele insemne militare si slujesc tara sub faldurile drapelului tricolor. Apreciem inalt simtul datoriei, barbatia si curajul de care dati mereu dovada , va dorim multa sanatate, fericire, prosperitate si bunastare, noi realizari si succese in nobila misiune pe care o aveti.

Ne inclinam cu recunostinta in fata memoriei martirilor cazuti pe campurile de lupta pentru apararea tarii si aducem un sincer omagiu tuturor veteranilor de razboi, pentru care datoria fata de tara a reprezentat crezul suprem.

Dumnezeu sa binecuvanteze Armata Romana !
La multi ani !

Costel Avram