Casa Miniaturilor, un nou punct de vizitare în Geoparcul de la Hațeg

Casa Miniaturilor5Voluntarii pentru Geoparc, împreună cu membrii cluburilor Exploratorii (elevi ai şcolilor primare şi gimnaziale din Ţara Haţegului cuprinşi în Reţeaua EduGeoparc), realizează Casa Miniaturilor, o acţiune de voluntariat menită să impună un nou punct de vizitare, interpretare şi educaţie pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti.

Noul punct de vizitare urmează să fie amenajat în fosta şcoală generală din localitatea Toteşti. Cei care îi vor trece pragul vor avea posibilitatea să descopere principalele obiective culturale şi naturale din Ţara Haţegului, dar sub forma unor reconstrucţii fidele, în miniatură. Obiectivele ce urmează să fie expuse sunt alese de fiecare club Exploratorii ca fiind cele mai reprezentative pentru comunitatea de care aparţin. Ele sunt realizate de exploratori împreună cu voluntarii, sub îndrumarea unui cadru didactic din cadrul şcolii în care activează clubul, utilizând diverse materiale (lemn, polistiren, hârtie colorată etc).

Casa Miniaturilor1Expoziţia va mai cuprinde informaţii despre fiecare obiectiv, fotografii din timpul realizării machetelor şi îşi propune să devină şi un veritabil spaţiu educaţional în care pot fi desfăşurate lecţii din aria curriculară “Om şi societate”. Deja o parte dintre miniaturi sunt gata şi abia aşteaptă să fie expuse şi admirate de vizitatori, iar altele sunt în curs de finalizare. Mai mult, alături de voluntari, fiecare club Exploratorii poate să realizeze, în timp, mai multe miniaturi de pe teritoriul localităţii de care aparţine sau de pe teritoriul Geoparcului astfel încât, la final, în expoziţie să se regăsească toate obiectivele pe care turiştii le pot vizita dacă ajung în zonă.

Toteşti nu a fost aleasă întâmplător drept gazdă a Casei Miniaturilor. Deşi  zona Ţării Haţegului este  plină de obiective turistice, Toteşti este singura comună care nu are pe teritoriul său niciun obiectiv turistic major, însă este una dintre porţile de intrare în Ţara Haţegului, dinspre Banat. Prin amplasarea Casei Miniaturilor chiar în fosta şcoală (actualmente închisă) comuna va avea un punct de atracţie pentru turişti şi, totodată, unul de informare privind locurile şi obiectivele ce pot fi vizitate pe teritoriul Geoparcului.

Casa Miniaturilor4 (1)Acţiunea de voluntariat “Casa Miniaturilor” este derulată de Asociaţia Drag de Haţeg şi Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti prin Reţeaua EduGeoparc. Această acţiune face parte, alături de activităţi de voluntariat desfăşurate în alte nouă arii naturale protejate, din proiectul “Implică-te! E Natural să fii voluntar!”, implementat de  Pro Park Fundaţia pentru Arii Protejate împreună cu Federaţia Coaliţia 2000 şi Asociaţia Administratorilor de Arii Naturale Protejate. “Casa Miniaturilor” beneficiază de un buget în valoare de 680 de euro .