Guvernul a aprobat reducerea TVA pentru livrarea de apă potabilă

guvernul romanieiGuvernul a aprobat astăzi, printr-o ordonanță de urgență, devansarea cu un an a măsurilor privind reducerea impozitului pentru veniturile din dividende, reducerea TVA pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații, precum și introducerea unui sistem de impozitare diferențiat pentru microîntreprinderi, după cum informează un comunicat al Executivului.

Potrivit actului normativ, începând de la 1 ianuarie 2016 se va extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% și pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură. Astfel, facturile emise de operatorii de servicii de de alimentare cu apă potabilă vor fi emise cu o cotă diferențiată de 9% pentru consumul de apă potabilă și 20% pentru serviciile de canalizare și evacuare apă pluvială.

O altă măsură adoptată de Guvern vizează impozitarea microîntreprinderilor. Astfel, se majorează plafonul de încadrare în categoria „microîntreprindere” de la 65.000 euro la 100.000 euro cifră de afaceri pe an fiscal și se introduce un sistem de cote de impozitare diferențiate, în funcție de numărul de salariați, între 1% și 3%: 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariați, inclusiv; 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat și 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariați.

Tot în ordonanța adoptată astăzi, Guvernul a decis reducerea cotei de impozitare de la 16% la 5% pentru dividendele distribuite persoanelor române, fizice și juridice, precum și pentru dividendele obținute, din România, de persoane nerezidente.