Ecologiștii cer oprirea investițiilor la amenajările hidrotehnice din Defileul Jiului

4_PetitieDefileulJiuluiAsociația Efectul Fluture a înaintat, în aceste zile, o plângere către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care solicită  anchetarea infracțiunilor comise în Defileul Jiului de către societatea Hidroelectrica , considerând că proiectul construcției celor două hidrocentrale ce urmează a fi construite în acest parc natural, Dumitra și Bumbești, vine total în contradicție cu legislația națională de mediu precum și Directiva Habitate și Directiva Cadru privind Apa.

În documentul trimis instituțiilor statului de către reprezentantul acestei asociații ecologice, Călin Dejeu, se arată că parcurile naționale reprezintă principalul cadru de conservare a patrimoniului natural al unei țări și, în contextul distrugerii lor, se anulează dreptul constituțional la un mediu înconjurător echilibrat ecologic. Cu toate acestea, Hidroelectrica S.A., societate comercială cu capital de stat aflată în insolvență, continuă să investească 77 milioane de euro în amenajarea hidroenergetică a râului Jiu. Obiectul de investiții “Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești” presupune devierea în tunel de aducțiune a ultimului râu mare de munte din Carpații Românești care mai curge liber (și degradarea ca într-un joc de domino a ecosistemelor adiacente) alături de distrugerea a 58 de hectare, încălcând astfel dreptul constituțional al cetățenilor la un mediu înconjurător echilibrat ecologic.
Defileul Jiului este și sit Natura 2000, parte a rețelei europene de arii naturale protejate care cuprinde un eșantion reprezentativ de specii sălbatice și habitate naturale de interes comunitar. Activitățile care pot genera poluare sau deteriorarea habitatelor precum și perturbarea speciilor sunt strict interzise în baza OUG 57/2007. De asemenea, conform Ordonanței, “în perimetrul parcurilor naţionale sunt admise doar activităţile tradiţionale practicate numai de comunităţile din zona parcului naţional, activităţi ce vor fi reglementate prin planul de management.” Hidrocentralele sub nici o formă nu pot fi încadrate ca reprezentând activități tradiționale.

”Defileul Jiului păstreză încă păduri virgine, dispărute în restul Europei, cu o diversitatea și abundență biologică specifică. De asemenea, este unul dintre principalele culoare transbalcanice de migație a păsărilor. În Coridorul Jiului au fost identificate 135 (33 %) din cele 406 specii avifaunistice semnalate în România, din care 114 (84 %) protejate prin legi române și comunitare. Știm că astfel de argumente ecologice nu rezonează cu interesele administratorului juridic al Hidroelectrica S.A., domnul Remus Adrian Borza, însă știm și de condamnarea definitivă la un an închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Nu suntem de acord ca astfel de persoane să aibă puterea decizională asupra mediului înconjurător, mediu care aparține comunității, nu intereselor unei companii. Experiența a demonstrat că actualele sisteme de sanc­ționare nu au fost suficiente pentru a garanta respectarea în totalitate a legislației privind protecția mediului. O astfel de respectare poate și ar trebui să fie consolidată prin prevederea și aplicarea de sancțiuni penale, care demonstrează o dezaprobare socială de natură diferită din punct de vedere calitativ în comparație cu sancțiunile administrative sau cu un mecanism de compensare întemeiat pe dreptul civil”, arată petentul.

Pentru a susține demersul său care vizează stoparea investițiilor hidrotehnice din Parcul Natural Defileul Jiului, inițiatorul acesteui demers solicită și sprijinul cetățenilor români, care pot vota on line pentru această petiție, accesând linkul: http://facem.de-clic.ro/salveaza-defileul-jiului?recruiter_id=20842

Până în prezent peste 500 de oameni au subscris deja acestui demers al organizației ecologiste ”Efectul Fluture”.