Mina Petrila în atenția specialiștilor europeni în patrimoniu industrial

petrila11Pe 29 si 30 octombrie, în timp ce la Petrila se derula trista festivitate de închidere a celei mai vechi și celei mai adânci mine din Europa, câțiva arhitecți, specialiști în regenerarea de peisaje industriale prezentau povestea minei și a Văii Jiului laConferința internațională despre patrimoniul industrial și construcția identității regionale, care a avut loc la Bochum, în Germania. Planeta Petrila era prezentată alături de exemple de succes ale vestului și de cazuri similare ale vecinilor din estul Europei.

Astfel, David Kidecke a prezentat proiectu „How Regional Identity Limits (but May Enable) Industrial Heritage Conservation in Romania’s Jiu Valley” iar Ilinca Păun Constantinescu și Dragoș Dascălu, un alt proiect similar, intitulat: „Industrial Heritage as a Source for Urban Regeneration. Petrila: a Divided Town”.

”În mod ironic, prezentarea particulară despre Mina Petrila a avut loc în chiar ziua închiderii ei. Așa că putem spune că, prin prezentarea „anunțului mortal”, mina a fost comemorată și într-un cerc de specialiști internaționali. Pe de altă parte, acești specialiști au oferit propuneri concrete, de includere a minei în traseul european al patrimoniului industrial (ERIH), de accesare a fondurilor europene regionale dedicate în mod special patrimoniului recent. Așa încât fac un apel la administrația locală, să cântărească bine această oportunitate unică și irepetabilă!”, descrie evenimentul arh. Ilinca Păun Constantinescu.