Protest al sindicaliștilor de la Finanțe în județul Hunedoara

Protest Finante.Still004Sindicatul Finanţelor Publice Hunedoara a declanșat în această dimineață un protest, la nivelul tuturor structurilor AFP din județ, după ce salariații au aflat că Ordonanța 47/2015 care prevede o rectificare de buget prin caresunt prevăzute unele cresteri salariale pentru aparatul propriu al Ministerului Finanțelor Publice nu vizează toți angajații din sistem.

Mircea Igreț, președintele Sindicatului Finanţe Publice Hunedoara precizează, prin intermediul unui comunicat de presă prmit la redacție că prevederile Ordonanței 47/2015 sunt nedrepte si discriminatorii. ”Consideram prevederile acesteia nedrepte si discriminatorii fata de angajatii ANAF si MFP din teritoriu, practic inducand ideea ca noi, ceilalti, nu muncim, nu suntem suficient de buni pentru a avea o crestere salariala si doar angajatii ministerului si cei ai ANAF o fac si de aceea merita. Dorim sa reiteram faptul ca din anul 2010, angajatii ANAF din teritoriu nu au mai primit nicio crestere salariala, nicio indexare a acestuia cu rata inflatiei sau cu indicele pretului de consum, ceea ce a condus la scaderea puterii de cumparare si a veniturilor nete, avand in vedere cresterea preturilor la utilitati publice (gaz, curent, apa, etc.), la alimente, combustibili si a celorlalte produse industriale necesare unei vieti decente”, arată liderul sindical.

Mircea Igreț spune de asemenea, că salariații Direcției de Finanțe din județul Hunedoara au preluat in administrare si recuperare creante de la alte institutii (APIA, Casa Judeteana de Sanatate, Vama, Fonduri Europene, Programul “Prima Casa” si mai ales TAXA AUTO), ceea ce a dus la o incarcare excesiva a tuturor angajatilor cu alte sarcini de servici. In anul 2013 am trecut prin reorganizarea ANAF, am pierdut 30% din personal, in conditiile in care atributiile de servici au fost dublate. In aceasta conjunctura, MFP si ANAF, considera ca doar angajatii acestora au dreptul la o remunerare corespunzatoare, in timp ce pentru noi, ceilalti, exista doar promisiuni desarte. ”Intelegem ca activitatea DGAF este foarte complexa, insa trebuie avut in vedere ca aceasta constata si intocmeste  actele de contraventie, in timp ce noi ceilalti ducem munca mai departe, controlam fiscal, incasam creantele, asiguram reprezentarea juridica la instantele de judecata si ducem la indeplinire masurile asiguratorii. Am dori sa stim cu ce sunt mai expusi cei de la DGAF, ca munca si nivel de responsabilitate, fata de colegii nostri din inspectie fiscala si executare silita? Consideram ca riscurile la care suntem supusi sunt aceleasi, insa observam ca nivelul de salarizare, pe langa faptul ca este diferit, acum va fi si mai discrepant (25% + 62,5% = 87,5% diferente salariale)”, arată liderul sindical. 

Sindicatul Finante Publice Hunedoara precizează că este alaturi de colegii care protesteaza pe acest subiect, atat astazi cat si in zilele urmatoare. ”Nu putem previziona ce se va intampla in continuare”, avertizează Mircea Igreț.