Minerii de la Vulcan își aleg astăzi liderul de sindicat

WP_20151029_17_08_31_ProLa Mina Vulcan sunt programate, pentru data de 5 noiembrie, alegeri pentru desemnarea noului lider de sindicat, după ce actualul președinte al Departamentului EM Vulcan al Sindicatului Muntele, Ion Ciubotaru și-a anunțat retragerea din funcție.

Cine sunt pretendenții la funcția de președinte al Sindicatului de la mina Vulcan ?

Ortacii de la mina Vulcan au de ales între 5 colegi pe acela care va fi, în următorii 4 ani, președintele Sindicatului Muntele EM Vulcan: Victoria Martin, Octavian Gheorghiu, Daniel Calimandruc, Mihai Dafinoiu și Levente Biro.

O analiză ”la rece” a candidaților care pretind această funcție ne dezvăluie faptul că lucrurile ar putea fi mult mai simple decât par la prima vedere. Așadar, să vedem…

Deși nu sunt misogini din fire, ba chiar sunt oameni cu respect și bun simț atunci când vine vorba despre femei, este totalmente imposibil ca Victoria Martin să intre calculele votanților de la mina Vulcan, pentru simplul fapt că este… femeie.

Inginerul Mihai Dafinoiu, șeful sectorului de transport al minei Vulcan sau maistrul Daniel Calimandruc, actualul vicepreședinte al Sindicatului, deși sunt oameni de ispravă, pot fi lesne bănuiți că, deși mai au doar un an până la îndeplonirea condițiilor de
pensionare, candidează doar pentru a se ascunde în spatele unei funcții de pe care, cel puțin încă 3 ani, își asigură un venit mult mai mare decât pensia.

Despre semnalistul Levente Biro, așa cum noi avem foarte puține informații pentru a-l supune unei analize corecte, tot așa ortacii de la mina Vulcan știu mult prea puține lucruri pentru a-i putea încredința o funcție totuși foarte importantă pentru toți angajații.

O propunere cu multe argumente: ing. Octavian Gheorghe

O candidatură cu mult mai multe argumente serioase pare a fi cea a inginerului Octavian Gheorghiu. În prezent șef al sectorului Aeraj de la mina Vulcan (unul dintre cele mai grele sectoare), Octavian Gheorghiu și-a început cariera în urmă cu 20 de ani la mina Vulcan. Mai întâi a fost muncitor necalificat. Fiind un om ambițios, a avut un parcurs profesional exemplar fiind, pe rând, electrician, măsurător de gaze, inginer CFL. De ceva vreme și-a asumat conducerea unui sector greu, Sectorul 7 Aeraj al minei Vulcan.

La 39 de ani, ing. Octavian Gheorghiu crede că mai are multe de făcut la mina Vulcan, pentru el dar și pentru ortacii cu care a împărțit bucuriile, dar mai ales prea multele neajunsuri ale vieții de miner. Recunoaște sincer că nu a avut în calcul dorința de a candida pentru o funcție executivă la sindicat, dar – la fel ca majoritatea salariaților care mai au de tras ani buni până la pensie – nu poate fi de
acord ca la masa negocierilor pentru viitorul mineritului să stea numai oameni preocupați de mărunte interese personale sau de
protejarea nefirească a unor grupuri de interese pentru care problemele majorității salariaților nu sunt decât chestiuni de fapt divers.

Octavian Gheorghiu nu se gândește încă, la fel ca aproape toți contracandidații săi, la pensie și la cum să păcălească legea pentru a nu fi obligați să iasă din sistem. El este preocupat de viitorul minei Vulcan, de nevoia de întinerire a personalului prin angajarea de tineri, de rezolvarea problemelor legate de lipsurile acute de echipamente de lucru, de retehnologizarea activității miniere, cât și de renegocierea unor drepturi cuvenite salariaților. Octavian Gheorghiu vrea, totodată, să redea oamenilor încrederea în sindicat și să redea sindicatul membrilor săi de drept, conștient că acesta nu poate funcționa corect fără tranparență și încredere reciprocă.

Ce spun salariați ai minei Vulcan despre Octavian Gheorghiu ?

Poate că din aceste considerente, Octavian Gheorghiu este singurul candidat în favoarea căruia alți colegi nu au ezitat să-și exprime un punct de vedere. De remacat este faptul că pentru nici un alt candidat, minerii de la Vulcan nu au simțit nevoia să se exprime în mod public, într-un fel sau altul. Iată, spre exemplu, ce spune despre colegul său, inginerul Daniel Neamțu: ”Inginerul Octavian Gheorghiu este unul dintre profesioniștii minei Vulcan și un om de încredere. Experiența profesională și calitățile sale umane îl vor ajuta foarte mult în activitatea de lider de sindicat. Este omul potrivit pentru a conduce sindicatul de la mina Vulcan.”

Sau, iată ce spune, de exemplu, mecanicul de stație de salvare Călin Sebastian Rad: ”Suntem colegi de peste 20 de ani. Am lucrat cu Octavian de când s-a angajat la mină. Întotdeauna a fost aături de oameni, chiar dacă între timp a avansat în posturi de conducere. Cred că va fi un bun lider de sindicat.”

 Rostul real al alegerilor de la organizația sindicală de la mina Vulcan

Acestea sunt doar câteva argumente care fac o distincție cât se poate de evidentă între cine sunt și ce urmăresc de fapt majoritatea celor care s-au înscris în alegerile pentru funcția de președinte și cine este și ce dorește de fapt ce mai tânăr dintre candidați, inginerul Octavian Gheorghiu. Desigur, cei care vor cântări ce este mai bine pentru ei  și pentru organizația sindicală pe care au construit-o la mina Vulcan, sunt în cele din urmă alegătorii. De decizia lor și, mai ales, de votul pe care-l vor exprima joi, 5 noiembrie, depinde nu doar cine le va fi lider pentru următorii 4 ani, ci felul în care vor avea sau nu un sindicat care să le aparțină cu adevărat.