Cum alegerm anvelopele de iarnă pentru mașină

cauciucuriApropierea sezonului rece obligă toți conducătorii auto să își doteze mașinile cu anvelope speciale de iarnă. Obligativitatea nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică.

Dacă sunt prinşi în trafic fără anvelope de iarnă, sau dacă acestea nu respectă condiţiile prevăzute de lege – alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă – şoferii riscă să plătească o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă).

Înainte de a cumpăra anvelopele de iarnă, trebuie să știți câteva lucruri despre acestea. Asociația pentru Protecția Consumatorilor România (APC România) vă ajută să luați cea mai bună decizie atât pentru siguranța, cât și pentru portofelul dumneavoastră:

  • Anvelopele de iarnă funcţionează cel mai bine la temperaturi de sub 7 grade, dar uzura poate fi mai mare decât la pneurile standard în cazul în care le utilizați în condițiile unei atmosfere mai calde.
  •  Anvelopele de iarnă acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripţionate pe lateral cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Iniţialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).
  • Anvelopele „all seasons” pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă („M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”).
  • Anvelopele cu crampoane se folosesc în condiţii extreme cum ar fi zăpada groasă şi gheaţa. Vor fi demontate atunci când acestea ajung în contact direct cu partea carosabilă.
  • Lanţurile antiderapante pot fi folosite în cazul în care zăpada sau gheaţa este întâlnită în timpul unei călătorii, cu condiţia să fie demontate odată cu îmbunătăţirea vremii.
  • “Şosete” pentru zăpadă (antiderapant textil): este un material textil plasat în jurul anvelopei pentru a îmbunătăți aderența pe zăpadă și gheață. Ele sunt uşor de folosit, dar nu sunt la fel de eficiente ca lanţurile antiderapante. “Şosetele” nu pot produce pagube la nivelul carosabilului, dar trebuie dezinstalate rapid, deoarece ele scad performanţa anvelopei în condiţii normale de drum.
Citiți eticheta!
Începând cu data de 1 noiembrie 2012, toate anvelopele trebuie să aibă o etichetă ce prezintă informații despre performanţa acestora – eficienţa consumului de combustibil, aderența pe carosabil umed şi nivelul de zgomot exterior. Costurile pentru combustibil depind în bună măsură de calitatea anvelopelor. Diferența poate fi de până la 10%, între utilizarea celor mai performante sau a celor mai slabe anvelope comercializate pe piaţa Uniunii Europene. Având o mai bună cunoaştere a performanţei şi a calităţii acestor produse, şi comparând etichetele şi preţurile anvelopelor, acum este mult mai uşor să alegeţi cel mai bun produs, eficient din punct de vedere al consumului, performant la  frânarea pe carosabil umed şi mai puţin zgomotos. Astfel, nu numai că veţi reduce costurile, dar veţi reduce şi emisiile de dioxid de carbon.
Clasificare
Anvelopele sunt evaluate în funcție de următoarele criterii:
  • Rezistenţa la rulare (consumul de carburant)- clasele A-G (A oferă cea mai bună eficienţă la consum şi G reprezintă cea mai slabă eficienţă la consum)
  • Frânarea pe carosabil umed (clasa A indică cea mai scurtă şi sigură distanţă la frânare şi clasa G reprezintă cea mai lungă şi puţin sigură distanţă de a frâna.
  •  Nivelul de zgomot la exterior (emisiile de zgomot extern vor fi măsurate în decibeli și indicate pe etichete cu una, două sau trei bare negre)

Durata de viață
Anvelopele premium, deși sunt mai scumpe decât anvelopele de buget, vor avea o durată de viață mai mare cu 1-2 ani până la apariția semnelor de bătrânețe. Durata de viață a unei anvelope este de 4 ani, dar, în unele cazuri, anvelopele premium pot fi folosite 5-6 ani. Pentru a afla când a fost produsă o anvelopă ne vom uita la DOT, un cod de 4 cifre (ex: DOT 1009 – a zecea săptămână din anul 2009), primele două sunt săptămâna din an, iar celelalte două reprezintă anul fabricației.

Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu