Palmares de succes pentru ansamblul de dans Parîngul Petroșani: Un festival, trei dansuri, patru premii

nicoara1Gazdă generoasă și organizator de excepție, Casa de Cultură a Studenților Sibiu a organizat, în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2015, o nouă ediție a Festivalului de Dans de la Sibiu.

Ca în fiecare an, zilele dedicate artei coregrafice au fost adevărate regaluri artistice, dacă ne gândim numai la varietatea spectacolelor, a uriașei desfășurări de forțe pe scenă și, nu în ultimul rând, la talentul și energia de care au dat dovadă tinerii dansatori. Sosiți din mai multe centre universitare (Alba Iulia, Brașov, Cluj Napoca, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Timișoara, Târgu Mureș, Petroșani și chiar din Kraljevo-Serbia) numărul celor care au urcat pe scenă s-a ridicat la nu mai puțin de 294 de dansatori.

Organizate pe mai multe categorii și genuri de dans (contemporan, street dance, show revue, caracter și modern) cele trei zile de sărbătoare au oferit publicului prezent în sală adevărate maratoane de dans, în care au fost remarcate vizibil, atât bucura de a dansa a membrilor trupelor, cât și măiestria coregrafilor.

Având alături finanțatori și sponsori generoși, parteneri media remarcabili, precum și un juriu de elită, organizatorii festivalului s-au putut bucura și în acest an de un succes deplin și de întreaga admirație a tuturor celor implicați în cadrul acestui eveniment.

ANSAMBLUL PARÂNGUL LA FESTIVALUL DE DANS DE LA SIBIU 2015 / GALERIE FOTO:

Această prezentare necesită JavaScript.

Prezent ca de obicei la festival, Ansamblul Artistic ”Parângul” din Petroșani, condus de coregraful Nicolae Nicoară, a reușit să se afirme în mod special, atât în fața publicului, cât și a juriului. Dovadă stau cele trei premii obținute: Locul I la categoria formație, genul show revue; Locul III la categoria duet, genul contemporan; și Locul III la categoria formație, genul caracter. Chiar dacă toate cele trei dansuri prezentate în concurs au fost premiate, lista trofeelor nu s-a oprit aici. Marele Premiu, TROFEUL SIBIU DANS FESTIVAL a revenit tot trupei din Petroșani, spre marea bucurie a întregului Ansamblu de la poalele muntelui care i-a inspirit numele: ”Parângul”. Un trofeu cât un munte care, înainte de orice, onorează, dar care, în același timp, și obligă. Povara unui titlu supreme este întotdeauna mai grea decât
euforia succesului.

Această mare onoare, care a revenit anul acesta dansatorilor din Petroșani, va trebui răsplătită anul viitor, în cadrul următoarei ediții, pe scena Fesrivalului de la Sibiu, cu un spectacol propriu. Acesta va trebui să confirme că juriul din acest an, în care s-au regăsit nume de rezonanță (amintim doar că președintele juriului din acest an a fost ”omul care a scris istoria baletului românesc”, Ioan Tugeanu) nu a greșit atunci când a lansat o provocare atât de mare dansatorilor din Petroșani.

Chiar dacă timpul lucrează întotdeauna împotriva noastră, după câte îl știu eu pe Nicoară și după cum i-am văzut pe copiii din trupă, care la repetiții sunt cam ”varză”, simt că la anul sala va fi în picioare și ropotele de aplauze se vor auzi până la Petroșani.

Deocamdată nu îi felicit, că li se urcă la cap, dar vorba unui ”fost prieten”, știu că ”ai mei sunt cei mai buni”. Totuși, îmi ridic pălăria (chiar dacă port doar șapcă) în fața unui mare om din Sibiu, categoric ”vinovat” de tot ce se întâmplă pe scena Festivalului de Dans de la Sibiu. Pentru el, dar și pentru laureații din acest an, sus paharul… Prietenii știu de ce… Mulțumim, Hugo !…

Sorin OPREA