Senatorul Haralambie Vochițoiu participă la un seminar al Adunării Parlamentare NATO în Republica Moldova

vochitoiuÎntre 11 și 13 noiembrie a.c. se desfășoară, la Chișinău în Republica Moldova, al 90-lea Seminar Rose-Roth, organizat de Adunarea Parlamentară a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord în cooperare cu Parlamentul Republicii Moldova. La acest important seminar a AP NATO, România este reprezentată de senatorul Haralambie Vochițoiu și deputatul Mihai Tararache.

Evenimentul este dedicat relaţiilor Republicii Moldova cu NATO şi Uniunea Europeană, având ca temă centrală: „Viitorul european al Moldovei – Contextul regional şi provocări interne”. Discuţiile vor aborda, printre altele, relaţiile Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, „războiul informaţional” din Europa de Est şi situaţia din Transnistria.

Seminariile Rose-Roth vizau iniţial cooperarea cu ţările din Europa Centrală şi de Est (asocierea şi integrarea parlamentarilor la activităţile AP NATO, dezvoltarea parteneriatului şi cooperării la nivel legislativ, familiarizarea parlamentarilor cu problemele de securitate şi apărare, ş.a.). În prezent, acestor preocupări li s-au adăugat şi chestiunile de securitate regională din zona Balcanilor şi Caucazului de Sud, iar participarea s-a extins şi la ţările partenere NATO. O atenție deosebită se acordă controlului democratic al forțelor armate și monitorizării, de către parlamente, a sectorului militar.