Soluțiile PRM pentru Valea Jiului

lideri prmPartidul România Mare își exprimă îngrijorarea față de agravarea fără precedent a situației economice din  Valea  Jiului. Într-un comunicat de presă primit la redacție, președintele PEM Hunedoara, Emanoel Andronache arată că incertitudinile sectorului minier din Valea Jiului sunt generate de  lipsa de interes și sprijin manifestată la Bruxelles  în legătură cu viitorul mineritului după anul 2018.

În acest sens, PRM a stabilit un set de măsuri prin care situația poae cunoaște o altă perspectivă. Acestea au fost cuprinse și în ”Planul de masuri  imediate pentru Valea Jiului” adoptat de PRM. Măsurile propuse de PRM vizează:

  1. Continuarea activității miniere la minele existente, prin argumentul că în 26 ani de la revoluție nu s-a găsit o soluție pentru crearea altor locuri de muncă în Valea Jiului.
  2. Redeschiderea unor mine care nu au interdicție legislativă europeană, sub forma unor sectoare ale minelor viabile. Spre exemplul în Germania, concernul suedez Vattenfall va deschide o astfel de exploatare în orasul medieval Proschim, Similar, în Polonia, compania naționala PGE va lărgi exploatarea din Turow și va redeschide minele de aici.
  3. PRM propune adoptarea unui nou concept în ceea ce prvește restructurarea mineritului: mai întâi  să fie create alte locuri de muncă și abia dupa aceea , să se efectueze restrângeri ale locurilor de muncă din minerit.
  4. Pe o perioada de 5 ani , toate locurile de muncă create să beneficieze de subvenție gurvernamentală pentru plata CAS-ului. Prin această măsură practic aproape toate locurile de muncă la negru din Valea Jiului vor fi eliminate, creându-se totodată avantaje mari pentru salariați: dreptul la pensie, concedii de odihnă, sănătate.
  5. Primăriile să poata face angajări temporare prin societățile din subordine, astfel încât toate lucrările publice care se pot face cu resursa locală de forță de muncă să fie încredintate direct și în regim de urgență acestor societăți.
  6. Proiectele tehnice , studiile de fezabilitate și prefezabilitate privind lucrările publice să fie efectuate de către Primării prin angajarea temporară, pe baza de contract de prestări, în care să fie platit doar salariul echipei contractante și în care echipa să fie selectată din forța de muncă locală. Avantajele acestei mîsur constau în reducerea cu peste 70 % a cheltuielilor față de actualul sistem de lucru și câștigarea temporară de noi locuri de muncă pentru localnici.

Desigur, PRM are n vedere și alte măsuri care să ajute la salvarea de la dezastrul economic și social a lcalităților Văii Jiului, măsuri care se vor regăsi și în platformele electorale cu care candidații PRM vor aborda alegerile locale și parlamentare de anul viitor.