Pensionarii minieri își vor primi gratuitățile până în anul 2018

comisia europeanaDemersurile făcute de organizațiile pensionarlor din sectorul minier și de către reprezentanți ai Societății Naționale pentru Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) privind chestiunea acordării gratuităților pentru pensionari nu au fost în zadar. Chiar dacă, din cauza unor prevederi clare în materien de legislație europeană, dreptul la gratuități al pensionarilor din sectorul minier al Văii Jiului au fost suspendate la începutul acestui an, se pare că lucrurile revin la normal.

Se reiau gratuitățile la energie pentru pensionarii din minerit

Duă ce, la finele anului trecut, gratuitățile la plata facturilor pentru energie electrică acordate pensionailor mineri din Valea Jiului prin intermediul SNIMVJ au fost suspendate, conducerea acestei societăți a solicitat clarificări Comisiei Europene, pentru a putea beneficia în continuare de fondurile pentru plata acestor gratuități. Notificarea trimisă în acest sens de statul român la Bruxelles, prin care se solicita modificarea planului de închidere a minelor neviabile din Valea Jiului a fost aprobat, zilele trecute, de Comisia Europeană.

Potrivit liderului Sindicatului Huila, din cadrul SNIMVJ, ing. Laszlo Domokos, cea mai importantă veste legată de acest document aprobat de Comisia Europeană este aceea că pensionarii mineri vor beneficia în continuare de facilități la încălzire, până în anul 2018. ”Am avut o discuție telefonică cu atașatul economic al României  la reprezentanța permanentă a României de la Bruxelles, d-na Claudia Munteanu, care mi-a confirmat că vineria avut loc discuția finală în Consiliul Comisarilor Europeni, ultimul for care mai trebuia să avizeze această modificare. Consiliul Comisarilor a aprobat modificările la Planul de închidere așa cum au fost solicitate acestea de România. Decizia aprobată și redactată va ajunge la reprezentanța permanentă a României în cursul acestei săptămâni, iar apoi va ajunge și la SNÎMVJ. Odată cu aprobarea notificării, se crează cadul legal pentru reluarea plăților către pensionarii minieri, care vor primi gratuitățile, inclusiv cele aferente consumului de energie pe anul 2015”, a declarat Laszlo Domokos, președintele Sindicatului Huila.

Pensionarii pot direcționa 2% din impozitul pe venit către ONG-uri

O altă veste bună pentru pensionari a fost anunțată recent de către enatorul Haralambie Vochițoiu. Acesta a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că de la 1 ianuarie 2016 conform art. 79 din noul Cod fiscal, TOȚI  contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% pentru susţinerea entităţilor non-profit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult precum şi pentru acordarea de burse private conform legii. Persoanele fizice care obţin venituri asimilate salariilor beneficiază de aceleaşi prevederi. Noutatea este că de la 1 ianuarie 2016 şi pensionarii pot dispune, ca şi salariaţii, de această facilitate de a direcționa cota de 2% din impozitul pe pensia lor către diverse ONG-uri sau către biserici, ceea ce mi se pare un lucru foarte corect.