Primăria Petroșani și Consiliul județean Hunedoara împart frățește responsabilitatea reabilitării drumului de centură din Petroșani

centrura petrosaniCu toate că, în ultimii ani, drumul național 66 a beneficiat de un amplu program de reabilitare, pe întregul traseu cuprins între Simeria și Filiași, o porțiune de doar câțiva kilometri a fost lăsată pe dinafară de către cei de la Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi (CNADNR). Este vorba despre porțiunea de drum care constituie centura municipiului Petroșani, respectiv circa 5 km cuprinși între fostul UNIROM și platforma industrială de la Livezeni.

Autoritățile locale din municipiul Petroșani au făcut, în repetate rânduri, demersuri pentru ca și această porțiune de drum să fie inclusă în programul de modernizare a DN 66, dar de fiecare dată răspunsul celor de la CNADNR nu a făcut altceva decât să arate că nu există fonduri pentru această arteră rutieră și să paseze responsabilitatea către autoritățile publice locale. Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, arată că într-adevăr, deși drumul se afă în proprietatea Ministerului Transporturilor, o anomalie legislativă recent introdusă precizează că reabilitarea drumurilor de centură care se află pe raza unor unități administrativ-teritoriale cu statut de municipiu, nu mai pot fi finanțate din bugetul CNADNR.

Pe de altă parte, nici autoritățile locale nu pot face modernizări ale acestor categorii de drumuri, pe care le au doar în întreținere și nu în proprietate. ”Practic, noi putem face doar lucrări de întreținere și reabilitare a drumului de centură”, explică primarul Petroșaniului. Astfel de lucrări sunt efectuate periodic de autoritățile de la Petroșani, cu precădere iarna și primăvara când drumul este afectat de intemperii. mai mult, în cursul acestui an, o porțiune de câteva sute de metri, cuprinsă între sensul giratoriu de la gară și cel de la biserica romano-catolică a fost reabilitată prin turnare de covor asfaltic.

Din fericire, până la finele acestui an sau, cel târziu, în primăvara anului viitor, un nou tronson din acest drum va fi reabilitat prin turnarea unui covor de asfalt, după că Consiliul local Petroșani și Consiliul județean Hunedoara au convenit să susțină împreună un astfel de proiect. ”Vrem să alocăm bani pentru reparaţia centurii şi suntem într-un demers cu cei de la Consiliul Judeţean să ne asociem pentru a putea să turnăm un covor asfaltic, mai întâi pe porţiunea de drum cuprinsă între staţia de benzină OMV şi intersecţia unde este avionul. Similar, în 2017 să finalizăm porţiunea cuprinsă între intersecţia de la giratoriul unde este avionul până la intersecţia cu biserica catolică”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.