O piesă de Valeriu Butulescu interpretată de deținuți, pe scena Teatrului “Nottara”

pacea cu zmeiiGazeta de Sud (cotidianul oltenilor de pretutindeni) ne dă o ştire interesantă. Aflăm că deținuții custodiați de Penitenciarul Craiova au susținut recent, pe scena Casei de Cultură “Traian Demetrescu” din Craiova, spectacolul de teatru “Pacea cu zmeii”, de Valeriu Butulescu. Regia a fost asigurată de Ramona Cone şi Liana Resteanu.

Aceasta a fost prima reprezentație dintr-o serie de spectacole de teatru ce vor avea loc în comunitate, iar intrarea a fost liberă. Evenimentul a făcut parte din Săptămâna Educaţiei Permanente – Festivalul Şanselor Tale, ediţia a XVI-a, organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” Craiova, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova şi sub egida Asociaţiei „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”, în perioada 9-15 noiembrie 2015.

Piesa “Pacea cu zmeii”  a fost selecționată să participe în data de 18 noiembrie 2015 la Festivalul MultiArt pentru deținuți, secțiune distinctă în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul “Nottara” din București. Ea a fost jucată  în Sala “Horia Lovinescu” a cunoscutului teatru bucureştean. Pentru festival au fost selectate şi alte spectacole, cu piese precum “Visul unei nopţi de vară” (William Shakespeare), “Cartofi prăjiţi cu orice” (Arnold Wesker), “12 oameni furioşi” (Reginald Rose) etc.

Conform regizorului Ramona Cone, “piesa “Pacea cu zmeii” de Valeriu Butulescu este o reinterpretare a basmului “Făt – Frumos si Ileana Cosânzeana”. Acțiunea se petrece în zilele noastre și face trimitere la problematica existențială a celor care cândva au avut un statut și nu pot accepta decăderea. Aduce în prim plan nerozia oamenilor, mândria, neacceptarea condiției. Piesa are o notă de sarcasm și umor.

Valeriu Butulescu a declarat: “Până acum, piesa mea preferată de penitenciare era “Hoţul cinstit”, jucată în repetate rânduri, poate şi graţie titlului adecvat pentru un spaţiu neconvenţional, închis.  Mă bucur că de data aceasta o piesă umoristică, precum “Pacea cu zmeii” trezeşte ecouri chiar şi în spatele gratiilor.  Teatrul a fost şi rămâne o fereastră spre libertate, o formă eficientă de educaţie interactivă. El vindecă răni sufleteşti, readuce speranţe, întăreşte credinţa în idealuri, îmblânzeşte instincte, şlefuieşte caractere.”