Valea Jiului nu crede în promisiunile ”pe cuvânt” ale managerului CEH

david si iacob ridziDouă runde de dezbateri au avut loc, în cursul acestei săptămâni, la Petroșani și Deva, după ce reprezentanții autorităților publice locale din Petroșani, Vulcan, Lupeni și Deva și-au exprimat neîncrederea în funcționarea sistemului centralizat de termoficare gestionat de Complexul Energetic Hunedoara.

Mai exact, după ce a sesizat că stocurile de cărbune de la termocentrala Paroșeni abia dacă asigură funcționarea termocentralei de la Paroșeni timp de două zile, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi a organizat întâlnire de urgență a tuturor factorilor implicați, solicitând garanții certe din partea CEH privind funcționarea sistemului de termoficare. O întâlnire similară a fost convocată, ieri, și de prefectul județului Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Din păcate, asigurările date de către directorul general al CEH, Emilian Floruț, nu sunt în măsură să lămurească situația. ”Nu putem sta liniștiți, doar pentru că spune domnul Floruț că totul e în regulă. Mai ales că domnia sa nu s-a ținut de cuvânt după ultima noastră întrevedere, de acum o lună, privitor la asigurarea stocurilor de cărbune. Tocmai de aceea, am solicitat o nouă întâlnire, săptămâna viitoare, cu întregul Consiliu de Administrație al CEH, pentru că vrem să ne vedem dacă domnul director general se bucură de susținerea Consiliului de Administrație pentru soluțiile pe care ni le-a prezentat, soluții pe care, din păcate, nu le putem crede doar pe cuvântul de onoare al domnului director”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

La rândul său, președintele Consiliului județean Hunedoara spune că, în perioada imediat următoare, va avea o întâlnire la București, împreună cu primarii din localitățile beneficiare de termoficare de la CEH, cu noul ministru al Energiei pentru a afla care este opinia noului Guvern în ceea ce privește această importantă problemă cu care, în mod paradoxal, se confruntă Valea Jiului și municipiul Deva.

Directorul general al CEH a dat săptămâna trecută asigurări că temerile primarilor din Valea Jiului cu privire la posibilitatea apariței unor sincope în asigurarea agentului termic sunt neîntemeiate. Floruț spune că are mai multe soluții pentru a asigura stocul de cărbune necesar, respectiv utilizarea Cazanelor cu Abur Fierbinte de la Paroșeni pentru producerea agentului termic în perioada cu temperaturi pozitive, stabilirea unui program de lucru special în sectorul miner, inclusiv în perioada sărbătorilor și contractarea unui credit CEC pentru asigurarea lichidităților CEH.