20 Noiembrie, Ziua Naţională fără Tutun

ziua-fara-tutunZiua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în 20 noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” – alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara organizează, în perioada 15 noiembrie – 30 noiembrie 2015, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Hunedoara, Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Campania IEC „Învinge dependenţa de tutun! Recâştigă-ţi sănătatea!”. Campania are ca obiective  informarea şi  conştientizarea populaţiei  asupra  riscurilor     asociate consumului de tutun; creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat; protecţia faţă de  expunerea la fumul de tutun.

In data de 20 noiembrie 2015, la ora 12:00 la sediul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, unde se vor face determinări ale concentraţiei de monoxid de carbon în aerul expirat, măsurarea vârstei reale a plămânului, la persoanele interesate, cu aparatură digitalizată şi sterilizată aferentă determinărilor.

În România, potrivit statisticilor, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ  85%  dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Printre numeroasele avantaje ale renunțării la fumat se numără:

  • crește speranța de viață
  • scade riscul producerii unui infarct miocardic
  • scade riscul formării unei tumori cancerigene
  • un mod de viață mult mai sănătos
  • mai mulți bani în buzunar