”Vremea apeductului”, o carte care demonstrează că apa trece, dar ”pietrele” rămân

asvj1”Apa trece, pietrele rămân!” Acesta a fost genericul sub care conducerea Apa Serv Valea Jiului i-a sărbătorit, astăzi, pe cei care, în ultimii 20 de ani – atâți câți s-au scurs de la înființarea, sub această denumire, a operatorului regional de servicii de apă și canalizare din Valea Jiului.

Evenimentul a avut loc în foaierul Teatrului ”Ion D. Sârbu”, pentru că, dincolo de cuvinte frumoase și diplome omagiale, evenimentul a presupus și o lansare de carte. Intitulată cât se poate de sugestiv ”Vremea apeductului”, aceasta este o carte în care scriitorul Marian Boboc a rememorat, în date și documente, în fotografii și amintiri, istoria celor mai bine de 100 de ani de când a fost pus în funcțiune primul sistem de alimentare cu apă potabilă a localităților Văii Jiului. ”Vă mărturisesc ca aș fi dorit să pot face mai mult pentru acești oameni care, de-a lungul ultimei jumătăți de secol și char înainte de aceasta, și-au dedicat o bună parte din viață pentru ca semenii noștri să beneficieze, în cele mai bune condiții, de un serviciu vital pentru viață : asigurarea apei potabile. Am reușit, cu sprijinul deosebit al lui Marian Boboc, căruia îi mulțumesc încă o dată, să consemnăm pentru eternitate numele tuturor celor care, prin munca și exemplul lor de viață, ne fac cinste, cu convingerea categorică a faptului că, în într-adevăr, dacă apa trece, pietrele rămân”, a spus Costel Avram, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

asvj5Pentru Marian Boboc, scriitor și documentarist de excepție, invitația lansată de Costel Avram de a scrie o carte despe istoria apei în Valea Jiului a fost mai mult decât o simplă provocare. ”Trebuie să recunosc faptul că, în urmă cu 4 ani, când Costel Avram mi-a propus acest subiect de carte, aveam atât de puține informații încât am avut serioase îndoieli că aș putea finaliza acest proiect. A fost nevoie de o muncă susținută, iar astăzi, pot să vă spun că am reușit să adun atât de multă informație încât a trebuie să fac o selecție riguroasă pentru a ne putea încadra în constrângerile financiare legate de editarea acestui volum, și multe informații prețioase au rămas pe dinafară, în așteptarea unei ediții revăzute și adăugite, pe care sper să o pot face peste câțiva ani. Personal, am satisfacția ca, în perioada documntării, să fi putut constata cât de multă viață și cât de multă pasiune și muncă a stat în spatele acestei activități care ni se pare azi atât de firească: apa de la robinet”, a spus scriitorul Marian Boboc.

asvj3asvj4Volumul ”Vremea apeductului” este prima carte-document despre producția și exploatarea apei în Valea Jiului. În paginile ei, se regăsesc primele discuții despre contractarea unui credit de 65.000 de coroane pentru construirea Uzinei de apă Petroșani, credit aprobat de Consiliul local Petroșani la 17 mai 1910, acesta fiind documentul care marchează începutul istoriei apei în Valea Jiului. În același volum se regăsesc numele tuturor celor care, de-a lungul vremii, au făcut ca această istorie să continue și acest serviciu să evolueze, el fiind astăzi unul dintre cele mai performante din țara noastră. ”Aniversăm 20 de ani de istorie a APA SERV VALEA JIULUI. Sunt 20 de ani de activitate continuă care se întrepătrund cu 20 de ani de poveste a fiecăruia dintre angajații noștri. Vreau să vă spun că, în tot acest răstimp, oamenii au fost resursa cea mai de preț a noastră. Ei sunt ”pietrele” care stau la baza construcției acestei firme de prestigiu în economia Văii Jiului și a județului Hunedoara. Lor le este dedicat, în primul rând, acest eveniment aniversar. Așa cum tot acestor oameni minunați, de la muncitori necalificați pînă la directori, de la cei care au coordonat activitatea noastră și pînă la cei care au fost și sunt beneficiari ai serviciilor noastre, le este dedicat acest volum ”VREMEA APEDUCTULUI”, în care Marian Boboc aduce la lumină documente din istoria serviciului de alimentare cu apă potabilă a Văii Jiului și oameni minunați care, prin munca și devotamentul lor, ne-au adus acolo unde ne aflăm astăzi”, explică directorul ASVJ, Costel Avram.

O bună parte dintre acești oameni care, de cel puțin 20 de ani, lucrează în cadrul operatorului regional de apă și canalizare din Valea Jiului, au fost premiați astăzi, în mod simbolic. Aproape 200 de oameni au primit o diplomă și o carte în care le este consemnat, la loc de cinste, numele.

asvj2La eveniment au fost prezenți și doi dintre primarii Văii Jiului: Gheorghe Ile (primarul municipiului Vulcan) și Tiberiu Iacob Ridzi (primarul municipiului Petroșani). Aceștia au răspuns invitației lansate tuturor oficialităților locale de către ASVJ, considerând că rolul Apa Serv este unul esențial în viața de zi cu zi a locuitorilor din Vale. Dacă Tiberiu Iacob Ridzi a vorbit mai mult despre importanța investițiilor realizate în acest domeniu în ultimii ani, considerând că ”dacă nu am fi accesat banii europeni ca să le facem acum, nu cred că am fi avut posibilitatea de a mai face, în următorii 50 de an acest lucru, iar consecințele ar fi fost dintre cele mai grave pentru întreaga noastră comunitate”, primarul Vulcanului, ing. Gheorghe Ile, a avut mult mai multe de spus, pentru simplul fapt că în CV-ul său, primul loc de muncă este ”Stația de epurare a apelor de la Dănuțoni”. Ile recunoaște franc faptul că ”aici mi-am început activitatea profesională și de la oamenii de mare profesionalism de la ape am învățat meserie, iar cu sprijinul acelorași oameni am putut să învăț și carte, dar și să fiu un om în adevăratul sens al cuvântului”. Gheorghe Ile este astăzi cel mai vechi salariat în viață pe care l-a avut regia de apă din Valea Jiului. În mod simbolic, acestuia i-a revenit onoarea de a-i transmite directorului general Costel Avram, cheia de la prima uzină de captare a apei de la Petroșani care, deși are o vechime de peste un secol, este încă funcțională.

Sărbătorirea celor două decenii de activitate a SC Apa Serv Valea Jiului va continua în acest final de an. Următorul moment festiv, prin care conducerea acestei societăți dorește să-l omagieze pe primul mecanic al Uzinei de apă din Valea Jiului, este redenumirea sălii de festivități de la sediul ASVJ, din sala Londra în ”Sala Niculae Sădean”.