Oficiali europeni din Germania și Cehia tatonează potențialul economic al Văii Jiului

investitori1În urma participării pe care a avut-o în vara acestui an la un important seminar de afaceri de la București, primarul Vulcanului, Gheorghe Ile a obținut promisiunea unor reprezentanți ai ambsadelor și mediului de afaceri internațional că vor veni în Valea Jiului pentru a vedea cu ochii lor care este potențialul de dezvoltare economică al acestei zone.

Primii care au răspuns acestei invitații sunt câțiva oficiali din Cehia și Germania, care au fost astăzi oaspeți ai Văii Jiului, având o serie de discuții cu reprezentanți ai autorităților locale din Vulcan și Petroșani.

Ofertele de investiții ale Vulcanului

În cursul dimineții, primarul Gheorghe Ile, împreună cu viceprimarul Cristian Merișanu, cu secretarul Rodica Peter, directorul economic Luminița Leonte și alți funcționari ai Primăriei au avut o rundă de întâlniri cu dl. Milan Peprnik, ministru consilier și șef al Departamentului economic al Ambasadei Cehiei la București, cu d-na Adriana Andriescu, reprezentant al ”Germany Trade Invest”, Agenția de Invetsiții a Germaniei, care furnizează informații privind oportunitățile de afaceri pentru investitorii din Germania, dar și cu alți membri ai celor două delegații.

investitori3”Mă bucur că ați acceptat invitația noastră și ați venit să cunoașteți mai bine municipiul Vulcan și Valea Jiului. Cred că atuurile pe care noi le avem în acest moment, atât în ceea ce privește potențialul de dezvoltare în domeniul industriei și turismului, cât mai ales al forței de muncă vor fi în măsură să genereze interesul investitorilor din Cehia și Germania pentru zona noastră”, a declarat primarul Gheorghe Ile.

Dacă reprezentantul Ambasadei Cehiei, Milan Peprnik s-a rezumat în a vorbi despre interesul Cehiei față de România, arătând că, din experiența sa, cele mai bune oportunități de afaceri se pot naște în urma construirii unor parteneriate directe între localități din Cehia și România, reprezentanta delegației Germaniei s-a arătat mult mai interesată de chestiuni concrete, respectiv calificarea forței de muncă din zonă sau necesarul de investiții pentru finalizarea proiectului de dezvoltare turistică din stațiunea Pasul Vîlcan.

Oaspeții din Cehia și Germania au avut ocazia de a vizita, la Vulcan, zona turistică Pasul Vîlcan și Expoatarea Minieră de la Paroșeni.

Ofertele de investiții ale Petroșaniului

investitpri3La Petroșani, delegația celor două ambasade europene, a fost primită de primarul Tiberiu Iacob Ridzi. Acesta le-a prezentat opotunitățile de afaceri pe care le poate oferi municipalitatea din Petroșani, dar și punctele tari de care dispune Valea Jiului în atenția unor investitori. ”La Petroşani sunt 12 hectare de teren disponibile pe care le putem pune la dispoziţia investitorilor, însă putem oferi şi alte facilităţi. Un plus ar mai fi că aici avem un spital de urgenţă şi asta pentru că ne dorim să dezvoltăm şi turismul şi trebuie să oferim servicii medicale de calitate. Avem pensionari foarte tineri, la 45 de ani, care pot lucra în mai multe domenii precum cel tehnic, chiar şi auto, dar avem şi locuinţe şi spaţii la preţuri foarte bune”, a arătat Tiberiu Iacob Ridzi.

Informațiile pe care membrii acestor delegații le-au cules în aceste zile în care s-au aflat în Valea Jiului, dar și în alte zone ale județului Hunedoara, vor fi transmise guvernelor din Germania și Cehia, dar și mediului de afaceri, astfel încât acestea să poată fi valorificate și concretizate în derularea unor posibile afaceri ale investitorilor din cele două țări europene.

Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, apreciază că acesta este doar încă un pas înainte în ceea ce privește prezentarea adevăratului potențial și al imaginii reale a Văii Jiului, în fața investitorilor din Europa dar și din alte zone ale lumii. Ile este ferm convins că aceste informații vor genera, ulterior, un interes real al investitorilor care vor fi interesați să valorifice potențialul pe care-l are, din acest punct de vedere, Vulcanul și, în general Valea Jiului.