Emoție și durere la comemorarea tragediei de la mina Livezeni

emlivezeni1Vineri, 27 noiembrie, la E.M. Livezeni au fost comemoraţi cei 35 de ani scurşi de la cea mai mare explozie de metan înregistrată în minele din România după cel de-al doilea Război Mondial. În cifre reci, bilanţul zilei de tristă amintire 29 noiembrie 1980 a fost următorul: 53 de morţi (38 de mineri şi 15 militari în termen), 27 de răniţi (19 mineri şi 8 soldaţi), 35 de văduve şi 75 de copii rămaşi orfani de tată.

Ca în fecare an din cei 35 care s-au scurs de la acest moment tragic, rude ale celor decedați, ortaci, conducători și lideri ai minerilor, reprezentanți ai autorităților locale și cțiva oameni politici, dar și foarte mulți oameni simpli au mers astăzi la mina Livezeni, pentru a aduce un omagiu eroilor mineri la troița care amintește cumplitul eveniment. O slujbă de pomenire a eroilor cărbunelui a fost oficiată de un sobor de preoţi, iar cei prezenți au depus, în cadrul unei solemnități, coroane și jerbe de flori în fața aceluiași monument pe care sunt scrise numele celor 53 de eroi mineri. 

Ceremonia de comemorare a fost urmată și de un inedit moment cultural, prilejuit de lansarea volumului intitulat ”Cu ortacii mei…”, avându-l ca autor pe liderul sindical Adrian Jurca. ”Am scris pentru început 20 de poveşti. Dar de ce 20? Pentru că de atâţia ani are nevoie un miner, ca vechime în subteran, ca să iasă la pensie. Cum de la scrierea primelor 20 de poveşti, timpul a trecut, le-am adăugat încă aproape pe atâtea”, își descrie Adrian Jurca demersul său literar.

CEREMONIE COMEMORARE EM LIVEZENI (2015) / GALERIE FOTO:

Această prezentare necesită JavaScript.

Cuvinte frumoase despre tristul eveniment care a îndoliat Valea Jiului în 1980, au transmis astăzi, pe diverse canale de comunicare, și câțva dintre liderii politici ai Văii Jiului:

”Ziua de 29 noiembrie 1980 rămâne în amintirea noastră și a celor care ne vor urma drept  una dintre cele mai triste zile din istoria mineritului Văii Jiului. Încă trăim cu durerea pricinuită de pierderea, în tragicul accident care s-a produs în urmă cu 35 de ani la Mina Livezeni, a nu mai puțin de 53 de truditori ai cărbunelui. Ne rugăm ca Dumnezeu să-i odihnească pe aceşti eroi care şi-au jertfit viaţa pe altarul cărbunelui ! Așa cum ne rugăm la bunul Dumnezeu ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple niciodată”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

”Cu inima strânsă comemorăm 35 de ani de la cumplita explozie produsă la 29 noiembrie 1980 în Mina Livezeni, unul dintre cele mai întunecate evenimente care au marcat istoria Văii Jiului. Recunoștința noastră eternă se îndreaptă către cei 53 de eroi mineri, militari în termen și salvatori care au plătit sacrificiul suprem pe frontul necruțător al extragerii cărbunelui. Gândurile noastre ne duc și la răniții acelui tragic accident de muncă, la femeile văduvite și la cei care și-au pierdut un părinte în adâncurile minei. Pentru ei, cât și pentru toți cei căzuți în două veacuri de muncă și luptă în străfundurile Văii Jiului, sirenele și clopotele vor suna amar, Tricolorul și stindardele mineritului se vor pleca în omagiu, iar noi ne vom aminti întotdeauna jertfa lor. La slujba de pomenire organizată și în acest an în jurul troiței cu numele celor dispăruți și a icoanei Sfintei Mucenițe Varvara din curtea Minei Livezeni, am participat alături de colegii din UNPR, aducând omagii în numele Senatului României și a Uniunii Naționale pentru Progresul României minerilor care astăzi ne veghează din ceruri. Cu nădejdea că tragedii de asemenea proporții nu se vor mai repeta, ne rugăm bunului Dumnezeu să-i odihnească în pace pe minerii eroi” spune, la rândul său, senatorul Haralambie Vochițoiu.

De asemenea, liderul liberal Costel Avram arată că ”printre mult prea numeroasele tragedii care s-au abătut asupra minerilor Văii Jiului de-a lungul istoriei, amintirea celei mai mari explozii de metan înregistrată în minele din România după cel de-al doilea Război Mondial este, chiar și după 36 de ani, una extrem de dureroasă. Păstrăm în memorie bilanţul zilei de tristă amintire – 29 noiembrie 1980 – în care, în adâncurile minei de la Livezeni și-au găsit sfârșitul 53 de oameni (38 de mineri şi 15 militari în termen), alți 27 fiind grav răniţi (19 mineri şi 8 soldaţi). Nu putem uita că această tragedie a lăsat în urmă 35 de văduve şi 75 de copii orfani de tată. În amintirea eroilor de la Livezeni, pe 29 noiembrie vom păstra din nou un cuvenit moment de reculegere, ne vom ruga pentru odihna sufletelor celor decedați și îi  vom cere bunului Dumnezeu să ne păzească de astfel de tragedii pentru totdeauna.”