Poftiți la teatru ! Sâmbătă… „Ca la noi… la nimenea!”

teatru1Un spectacol bazat pe cupletele marelui Constantin Tănase ce au sensibilizat inimile multor români cu mulți ani în urmă. Cupletele celui mai mare pamfletar pe care l-a avut România, Constantin Tănase, de acum peste 70 de ani sunt de o actualitate descurajantă…
Constantin Tănase (n. 5 iulie 1880 – d. 29 august 1945), actor și cupletist român, a fost o figură cheie în teatrul românesc. În buna tradiție a marilor actori de comedie, a creat un tip de personaj, acela al cetățeanului simplu, umil și necăjit, mereu în contradicție cu birocrația aparatului de stat. Personajul său, unic în costumul său clasic, cu pătrățele, crizantema la butonieră, s-a făcut purtătorul de cuvânt al unei întregi categorii sociale, ceea ce-l va aduce de multe ori în atenția cenzurii…
Constantin Tănase încă mai juca în București, la un an de la invazia sovietică, și se spune că ar fi fost ucis din cauza satirei la adresa soldaților rusi, care aveau obiceiul să rechiziționeze mai ales ceasuri, folosind expresia: „Davai Ceas” (davai = dă-mi)

După mai multe reprezentații a fost arestat, amenințat cu moartea și i s-a ordonat să nu mai joace piesa.
În urmatorul spectacol a apărut pe scenă într-un pardesiu imens, cu mânecile pardesiului căptușite de sus până jos, cu ceasuri de mâna.
Spectatorii l-au aplaudat frenetic la apariție, deși actorul nu a scos niciun cuvânt.
Apoi și-a descheiat pardesiul, scoțând la iveală un ceas cu pendulă!
A spus doar: „El tic, eu tac, el tic, eu tac”.
Două zile mai târziu marele actor era mort.

Spectacolul Teatrului Artemotion, „Ca la noi… la nimenea!”, se bazează pe cupletele acestui mare artist de o șocantă actualitate și sunt prezentate cu deosebită dezinvoltură de actorul Sebastian Lupu, într-un veritabil recital actoricesc. Ineditul acestui spectacol îl constituie melanjul sensibil și în același timp plin de umor creat de colaborarea dintre muzică și proză, dintre actorul Sebastian Lupu și Tomi Margittai, care cu inegalabila lui măiestrie artistică completează sonor întregul spectacol.

Sâmbătă 28 noiembrie, de la ora 18:00.