Cine a fost Sfântul Andrei?

sfantul-andreiApostolul Andrei a fost frate cu Petru, ei fiind originari din Betsaida, localitate situată pe malul lacului Genezaret din provincia Galileea, în nordul Ţării Sfinte şi erau pescari, asemenea tatălui lor, Iona. Conform Evangheliei lui Ioan, sfântul Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care l-ar fi îndrumat să-l urmeze pe Iisus din Nazaret. Spunându-i că l-a găsit pe Mesia, Andrei l-a dus şi pe fratele său, Petru, la Hristos Domnul.

A fost numit “cel întâi chemat’ şi se spune că a primit puterea de a lega şi dezlega păcatele oamenilor. După Înviere şi Pogorârea Duhului Sfânt, apostolii au mai rămas câţiva ani la Ierusalim pentru a începe formarea Bisericii iar la Sinodul Apostolic, care a avut loc în 50 d.Hr, s-au întâlnit şi au tras la sorţi pentru a decide încotro va merge fiecare. Lui Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea).

La început Sfântul Andrei l-a însoţit pe fratele său, Petru, prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit o bună vreme. Şi-a continuat apoi drumul până în sudul Rusiei, de unde s-a întors în Grecia pentru a consolida comunităţile creştine înfiinţate de Pavel, ajungând până în Peloponez. Acolo, în oraşul Patras, a fost martirizat, pe 30 noiembrie 60 d.Hr, fiind răstignit pe o cruce în formă de X, cunoscută sub denumirea de “Crucea Sfântului Andrei’.

Sfântul Andrei este este considerat de ortodocşi “Ocrotitorul României” sau “Patronul spiritual al românilor”- fiind cel care a adus si a promovat religia creştină şi învăţăturile lui Iisus în zona ţării noastre.

Sursa: www.istorie-pe-scurt.ro